ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από το 4% το δεκαετές ελληνικό ομόλογο

Κάτω από το 4% υποχώρησε το δεκαετές ελληνικό ομόλογο
Κάτω από το 4% υποχώρησε το δεκαετές ελληνικό ομόλογο
AP

Κάτω από το 4% υποχωρεί σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, στον απόηχο των διευκρινήσεων της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ότι το νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης θα ενεργοποιείται όταν το κόστος δανεισμού ενός ασθενέστερου κράτους αυξάνεται πολύ ή πολύ γρήγορα.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,9%. Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,2%. Η δε απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 4,1%.

Στην πτώση των αποδόσεων συμβάλλουν και υποστηρικτικές εκθέσεις ξένων οίκων. Η Wood & Company ανέφερε ότι τα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα θα διαπραγματεύονται πιο σφιχτά σε σχέση με τα ιταλικά ομόλογα εντός λίγων μηνών, καθώς η ΕΚΤ θα αποσαφηνίζει τη στρατηγική της και οι αγορές θα κερδίζουν εμπιστοσύνη στην υπεραπόδοση της Ελλάδας σε σχέση με την Ιταλία, όσον αφορά τις δυνατότητες ανάπτυξης επί του παρόντος.

Η Wood & Company εκτιμά ότι το εύρος 3%-5% στα ομόλογα είναι το μέγιστο ανεκτό στο ορατό μέλλον των 36 μηνών και θεωρεί εύλογο ότι η ΕΚΤ δεν θα είναι πραγματικά ενθουσιώδης για να φτάσει σε αυτό το εύρος αμέσως, οπότε θα μπορούσαμε να έχουμε ένα μεταβατικό διάστημα τριών έως τεσσάρων τριμήνων σε ένα χαμηλότερο εύρος 2%-4% -εύρος στο οποίο είμαστε ήδη.

Αυτό το εύρος αντικατοπτρίζει τη βασική άποψη της Wood ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα είναι υψηλότερος αυτή τη δεκαετία, στο 4% κατά μέσο όρο, με τους κινδύνους για υψηλότερο επίπεδο να είναι υπαρκτοί, εάν οι στόχοι πολιτικής δεν επιτευχθούν με αποτελεσματικότητα.