ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών - allazosyskevi.gov.gr: Ποια κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες αφορά

 επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
Δείτε τον οδηγό για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Δείτε τον οδηγό για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών καθώς αύριο, Τρίτη 21/06 ανοίγει η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τα νοικοκυριά.

Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών με 30%-50% για αγορά καινούργιων συσκευών (ψυγεία, κλιματιστικά, καταψύκτες) θα υποβάλλονται χωρίς δικαιολογητικά με μόνο τρία στοιχεία έως τις 5 Ιουλίου με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναφέρουν ότι από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιες αφορά

Όπως αναφέρεται στον οδηγό του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών «οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης θα πρέπει να βρίσκονται πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Ειδικά για την περίπτωση των κλιματιστικών

Γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που αφορούν τα κάτωθι ψυκτικά υγρά

  • R22
  • R407C
  • R410A

Ειδικά για την περίπτωση των ψυγείων και καταψυκτών γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες

  • 92/75/22.09.92 με εφαρμογή από το 1993
  • 94/2/21.01.94 μ εφαρμογή από το 1995
  • 1060/2010/28.09.10 με εφαρμογή από 30/11/2011

Το βάρος του ελέγχου και της βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει

  • Στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση
  • Στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλαιά συσκευή

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Επιλέξιμες συσκευές προς αγορά

Το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών επιχορηγεί την αγορά των ακόλουθων κατηγοριών ηλεκτρικών συσκευών με τα αντίστοιχα ελάχιστα χαρακτηριστικά.

Δείτε πίνακες:

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς θα κάνετε την αίτηση

Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Με QR code η ανακύκλωση

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές. Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.

Δείτε το ΦΕΚ.

Σχετικές ειδήσεις