ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών - allazosyskevi.gov.gr: Η αίτηση και η προθεσμία για τις αγορές σας

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών  Η αίτηση και η προθεσμία για τις αγορές σας
Βάσει ΑΦΜ οι αιτήσεις
PIXABAY

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικά στο allazosyskevi.gov.gr από αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου και έως τις 5 Ιουλίου

Από αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου ανοίγει σταδιακά η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων allazosyskevi.gov.gr, για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών ανάλογα με το ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου και θα λειτουργεί χωρίς δικαιολογητικά καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από το taxis.

Όσοι δικαιούνται την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών. Η διαδικασία για την αίτηση είναι απλή, καθώς το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα φτάσει έως και τα 710 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία της συσκευής που θα αντικατασταθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο η κατανάλωση ανά νοικοκυριό αναμένεται να μειωθεί έως 40% και το κέρδος σε ετήσια βάση για ένα νοικοκυριό μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Με sms το κουπόνι

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα).

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1ης Ιανουαρίου 2005 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του και να έχει υποβάλει Ε1 για το 2020.

  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2020) ως κάτοικοι εξωτερικού.
  • Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2020) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
  • Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.