ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 20.300 δολάρια κινείται το Bitcoin

Στα 20.300 δολάρια κινείται το Bitcoin
Στα 20.300 δολάρια κινείται το Bitcoin
Pixabay

Το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 20.333 δολάρια με τη συνολική του κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 387 δισ. ευρώ.

Το Bitcoin καταγράφει πτώση σχεδόν 56% από τις αρχές του 2022, ενώ χάνει 72% από το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων που ήταν τον Νοέμβριο του 2021.

Οι Bitcoin miners αρχίζουν να πωλούν νομίσματα που έχουν συσσωρεύσει για να καλύψουν τα αυξημένη κόστη, καθώς οι προοπτικές για ανάπτυξη του τομέα επιβραδύνονται και η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος δείχνει λίγα σημάδια ανάκαμψης μετά την πρόσφατη κατάρρευση από τα υψηλά ρεκόρ.

Οι μακροοικονομικοί παράγοντες συμβάλλουν στην πτωτική τάση στις αγορές των κρυπτονομισμάτων, με τον αχαλίνωτο πληθωρισμό να συνεχίζεται και τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκιά τους για να ελέγξουν τις αυξανόμενες τιμές.

Αναλυτές εκτιμόυν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής ανάκαμψης των κρυπτονομισμάτων - τουλάχιστον όχι όσο η Fed συνεχίζει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ελπίζει να κατευθύνει την οικονομία προς την επιθυμητή κατεύθυνση διαμορφώνοντας τις προσδοκίες για τα μελλοντικά επιτόκια. Οι προσδοκίες της αγοράς ομολόγων υποδηλώνουν ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 2,75% ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια, πριν πέσει στο 2,5% ετησίως την επόμενη δεκαετία.

Με άλλα λόγια, οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο 3,5% το επόμενο έτος και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε μια ολίσθηση πίσω ίσως στο 2% – ή μέχρι να συμβεί κάτι άλλο στην οικονομία. Αυτή η τροχιά συνεπάγεται (το ισοδύναμο για) τρεις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (bps) και τέσσερις αυξήσεις 25 bps σε επτά συνεδριάσεις.