ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρήτρα αναπροσαρμογής: «Οι λογαριασμοί θα επανέλθουνε στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση»

Γεωργιάδης: Αυτόματα θα αφαιρείται από τους λογαριασμούς η ρήτρα αναπροσαρμογής
Γεωργιάδης: Αυτόματα θα αφαιρείται από τους λογαριασμούς η ρήτρα αναπροσαρμογής
Intimenews

Ρήτρα αναπροσαρμογής: «Παγώνει» για ένα έτος - Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης

Την προσεχή εβδομάδα θα ψηφιστεί η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» του Γιώργου Αυτιά και επανέλαβε ότι από τον Ιούλιο και για έναν χρόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα ισχύει στην Ελλάδα. «Αυτό σημαίνει ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος θα επανέλθουνε στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση», τόνισε

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι επιχειρηματικοί λογαριασμοί έχουν ήδη δει μηνιαίως μείωση και πως τώρα, «με τη ρύθμιση που ψηφίζουμε θα είναι αυτόματη σε όλους, γιατί αφαιρείται αυτομάτως η ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι ο μεγάλος βραχνάς».

Παράλληλα τόνισε ότι με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, η Ελλάδα βγαίνει έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και στην ουσία δείχνει το δρόμο στην Ευρώπη που «δυστυχώς πηγαίνει αργά σε αυτό το θέμα» και εκτίμησε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το ελληνικό μοντέλο έως τον Οκτώβριο.

Ρήτρα αναπροσαρμογής: «Παγώνει» για ένα έτος

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των κυμαινόμενων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για 11 μήνες, από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τον Ιούλιο 2023.

Η διάταξη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλούστευση της αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έρχεται σε συνέχεια της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο. Τελικός στόχος των ρυθμίσεων είναι η συγκράτηση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και η επιστροφή των τιμών του ρεύματος στο επίπεδο του περασμένου φθινοπώρου.

Η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν ως το τέλος κάθε μήνα τα τιμολόγια του ρεύματος που θα ισχύουν τον μεθεπόμενο μήνα. Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνει ως τις 10 Ιουλίου. Η ρήτρα θα εφαρμοσθεί και θα αναγράφεται ξεχωριστά στους λογαριασμούς για τις καταναλώσεις μέχρι την 1η Αυγούστου. Το επόμενο διάστημα θα αναγράφεται στους λογαριασμούς η ενιαία χρέωση και η επιδότηση που θα συνεχίσει να παρέχει το κράτος στους λογαριασμούς από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Προβλέπεται επίσης ότι το επόμενο δωδεκάμηνο τόσο η αλλαγή προμηθευτή όσο και η αλλαγή τιμολογίου προμήθειας θα γίνονται χωρίς το «πέναλτι» που προβλέπει η νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις.