ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αυξήσεις μισθών και συντάξεων το επόμενο διάστημα

Νέες αυξήσεις μισθών και συντάξεων το επόμενο διάστημα
INTIME

Ο κύκλος της αναπροσαρμογής των αμοιβών, των συντάξεων και των παροχών έχει ανοίξει από κοινού με τον «εκλογικό κύκλο», ο οποίος τοποθετεί τις βουλευτικές εκλογές εντός του επόμενου φθινοπώρου.

Ως εκ τούτου, πυκνώνουν οι κυβερνητικές αναφορές σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων, το επόμενο διάστημα, ενώ ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης προχωρεί σε πλήρη απολογισμού των μέτρων – με φιλολαϊκό αποτύπωμα – που ελήφθησαν επί των ημερών του.
Πρωτεύουσα θέση

Οι ανακοινώσεις για νέα αύξηση του κατώτατου στις αρχές του 2023, για αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 13 έτη και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις και στον δημόσιο τομέα αναμένεται να έχουν πρωτεύουσα θέση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που πιθανότατα θα συμπέσει με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Προσφάτως άλλωστε με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως «είναι η ώρα των εργαζομένων», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέα αύξηση στις αρχές του 2023. Πέραν τούτου, τις προηγούμενες ημέρες απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού προέτρεψε για «καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας» προκειμένου να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023 έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται στον σχετικό νόμο, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα να πάει στις εκλογές έχοντας επαναφέρει τις κατώτατες αμοιβές στα προ της κρίσης επίπεδα».

Η επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ από τις αρχές του 2023 είναι εφικτή καθώς πλέον βρίσκεται στα 713 ευρώ, δηλαδή σε απόσταση που μπορεί να καλυφθεί με την επόμενη αύξηση.

Η τροχιά βελτίωσης των αμοιβών και η επιστροφή των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις θα συνεχισθεί το 2023, ώστε να αποτελέσει το βασικό «αντίδοτο» στην κλιμακούμενη έξαρση της ακρίβειας.

Πάντως στις αρχές του έτους, όταν θα εκκινήσει – και πάλι – η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, υπάρχει πρόβλεψη για αυξήσεις και στις συντάξεις, κλείνοντας έτσι έναν «κύκλο συρρίκνωσης» τουλάχιστον δεκατριών ετών.
Mέτρα στήριξης

«Τα νέα μέτρα στήριξης του επόμενου έτους θα αφορούν και τους συνταξιούχους και θα περιλαμβάνουν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και την αύξηση των συντάξεων σύμφωνα με τις προβλέψεις της υφιστάμενης νομοθεσίας» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Από την 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης, ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% +3%). Δικαιούχοι της αύξησης θα είναι το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών – όχι λίγοι – δεν θα δουν την αύξηση αυτή στο τελικό ποσό της σύνταξής τους. Τις αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν όσοι δεν έχουν «προσωπική διαφορά». Οι υπόλοιποι θα συμψηφίσουν την «προσωπική τους διαφορά» με το ποσό της αύξησης.