ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιοποιούνται σήμερα τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

Δημοσιοποιούνται σήμερα τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου
Τα «ραβασάκια» στους μεγαλοοφειλέτες θα σταλούν από ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ στις 3-6 Ιουνίου
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Έτοιμη να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση λιστών με μεγαλοοφειλέτες είναι η ΑΑΔΕ.

Όσοι χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ σε εφορία και ΕΦΚΑ βρίσκονται στις «μαύρες λίστες» και σήμερα θα γίνει η δημοσιοποίηση των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δημοσιοποίηση λίστας για μεγαλοοφειλέτες φυσικά πρόσωπα έγινε στις 10 Ιουλίου 2019 και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 για νομικά πρόσωπα αλλά στη συνέχεια το μέτρο «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.

Στη «μαύρη λίστα» των μεγαλοοφειλετών θα βρεθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Τι θα περιέχουν οι λίστες

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα στη δημοσιότητα θα δοθούν ο ΑΦΜ, το επώνυμο, το όνομα, το όνομα πατέρα, η βασική οφειλή, τα συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και το μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Αντίστοιχα για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Εξαιρέσεις

Ο νόμος προβλέπει ότι από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
  • οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.