ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Power Pass: Τέλος χρόνου για διόρθωση στην αίτηση - Θα πάρει νέα παράταση;

Power Pass: Τέλος χρόνου για διόρθωση στην αίτηση - Θα πάρει νέα παράταση;

Power Pass: Αυτό θα πρέπει να το πράξουν μέχρι και τις 5 Ιουλίου

Φθάνει στο τέλος της η προθεσμία για τις διορθώσεις που μπορούν να κάνουν στις αιτήσεις οι πολίτες μπαίνοντας ξανά στην πλατφόρμα του Power Pass για να ελέγξουν αν θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση.

Συγκεκριμένα αυτό θα πρέπει να το πράξουν μέχρι και τις 5 Ιουλίου οπότε και εκπνέει η παράταση που δόθηκε για διορθώσεις.

Η παράταση αποφασίστηκε λόγω του όγκου των αιτήσεων αλλά και των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν καθώς πολλοί δικαιούχοι που υπέβαλαν την αίτηση για το power pass και η οποία βρισκόταν ήδη στο στάδιο της εκκαθάρισης, υπέβαλαν μεταγενέστερα τη φορολογική δήλωση του Φ.Ε. 2021 χωρίς καμία αλλαγή στην κατοικία τους σε σύγκριση με το φορολογικό έτος 2020. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησης στην πλατφόρμα του power pass να μεταβληθεί από «υπό εκκαθάριση» σε «εκκρεμεί υποβολή».

Μετά το αλαλούμ στις αιτήσεις για το power pass, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με το επίδομα ρεύματος.

Όπως σημειώνεται, αναφορικά με τις δυσλειτουργίες που αναφέρεται ότι παρατηρήθηκαν στη λειτουργία της πλατφόρμας power pass, διευκρινίζεται ότι:

Πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν τη δήλωση για το power pass και ακολούθως τη φορολογική τους δήλωση, χρειάστηκε να υποβάλουν εκ νέου τη δήλωση του power pass μόνο στις περιπτώσεις που άλλαξαν τη διεύθυνση κατοικίας τους στη φορολογική δήλωση και έκαναν εκ νέου ταυτοποίηση στο power pass.

Όπως τονίζεται στις οδηγίες προς τους πολίτες, η αλλαγή διεύθυνσης πρέπει να προηγηθεί της αίτησης για το power pass, και πραγματοποιείται στην πλατφόρμα www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής εφόσον:

  • έχουν οικιακές παροχές ρεύματος
  • μισθώνουν κατοικία για προστατευόμενο μέλος σας που σπουδάζει

Απαραίτητες προϋποθέσεις:

  • το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα (φορολογικού έτους 2020) να μην ξεπερνά τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ (στο εισόδημα δεν προστίθεται το τυχόν εισόδημα προστατευόμενου μέλους)
  • να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας (έστω ένας από τους 2 συζύγους)
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το έτος 2020 ( αν γίνατε υπόχρεος φορολογικής δήλωσης το έτος 2021 να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021 πριν την υποβολή της αίτησης)

Ημερομηνία πληρωμής για την επιδότηση ρεύματος δεν υπάρχει ακόμη και είμαστε εν αναμονή. Αυτή τη στιγμή αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, ανεξάρτητα από το λήγοντα του ΑΦΜ τους ωστόσο η παράταση στις αιτήσεις όπως είναι λογικό φέρνει παράταση και στις πληρωμές με όσους δεν προβαίνουν εμπρόσθεσμα σε διορθώσεις να μένουν εκτός πληρωμής.

Ο σχεδιασμός πάντως για την πληρωμή του επιδόματος ρεύματος φαίνεται να πηγαίνει μετά τις 15 Ιουλίου.

Πόσο πιθανή είναι η παράταση για το Power pass

O υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας για την επιδότηση του ρεύματος σήμερα είπε πως δεν προβλέπεται παράταση καθώς οι πολίτες πρέπει να λάβουν τα χρήματα.

«Δεν ξέρω εάν θα υπάρξει 1-2 μέρες παράταση» σημείωσε και προσέθεσε πως τα χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας, μέσα στον Ιούλιο.