ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από τα 100 δολάρια η διεθνής τιμή του πετρελαίου

Κάτω από τα 100 δολάρια η διεθνής τιμή του πετρελαίου
AP

Πτώση άνω του 2% σημειώνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση και οι ανησυχίες ότι η οικονομική επιβράδυνση θα μειώσει τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχωρεί αυτή τη στιγμή κατά 2,8% στα 96 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο Μπρέντ υποχωρεί κατά 2,5% στα 99,8 δολάρια το βαρέλι.

Η εξασθένηση της ζήτησης για βενζίνη και ντίζελ διεθνώς έρχεται να συμπιέσει τις τιμές.

Με τους αναλυτές να θεωρούν πως το Μπρεντ θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 65 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εάν η διεθνής οικονομία οδηγηθεί σε ύφεση.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, εγείροντας ανησυχίες για τις παγκόσμιες ελλείψεις, δεδομένου του ρόλου της Ρωσίας ως βασικού προμηθευτή εμπορευμάτων, ειδικά στην Ευρώπη.

Το αμερικανικό αργό εκτινάχθηκε στο υψηλό των 130,50 δολαρίων ανά βαρέλι τον Μάρτιο, ενώ το Μπρέντ έφτασε στα επίπεδα των 140 δολαρίων, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων συνέβαλαν σημαντικά στην εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών.

Οι τιμές της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα διαμορφώνονται σήμερα στα 2,40 ευρώ ανά λίτρο σε μέσα επίπεδα και το ζητούμενο είναι πόσο γρήγορα οι μειωμένες διεθνείς τιμές θα φθάσουν στον Έλληνα καταναλωτή.