ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο η πρώτη πληρωμή εργαζομένων που εντάχθηκαν στο «Πρώτο Ένσημο»

Αύριο η πρώτη πληρωμή εργαζομένων που εντάχθηκαν στο «Πρώτο Ένσημο»
INTIME

Καταβάλλονται αύριο Τετάρτη, 13 Ιουλίου, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 673.269 ευρώ, που αφορούν 8.034 πληρωμές σε 2.161 δικαιούχους εργαζόμενουςπου εντάχθηκαν στο «Πρώτο Ένσημο», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 περίπου 35.000 εργαζόμενοι ηλικίας 18-29 ετών,προσλαμβάνονται με επιδότηση μισθού 600 ευρώ εφόσον πρόκειται για θέση πλήρους απασχόλησης εξάμηνης διάρκειας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Πρώτο Ενσημο», η επιδότηση μισθού ανέρχεται σε 100 ευρώ τον μήνα αύξηση στον μισθό του εργαζομένου, εφόσον είναι θέση πλήρους απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι:

  • Ενας νέος εργαζόμενος που έχει προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2022 θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα, συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου. Δηλαδή θα λάβει 670 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες.
  • Ενας νέος εργαζόμενος που θα προσληφθεί από 1ης Ιανουαρίου 2022 με σύμβαση μερικής απασχόλησης θα λάβει 50 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. Δηλαδή θα λάβει 300 ευρώ συνολικά για έξι μήνες.
  • Ενας νέος εργαζόμενος που έχει προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2022 θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα, συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου. Εάν όμως η σύμβαση εργασίας του είναι τρίμηνης διάρκειας θα λάβει 670 ευρώ τον μήνα για τρεις μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί η σύμβασή του. Ετσι συνολικά η επιδότηση μισθού θα είναι 300 ευρώ.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι νέοι, ηλικίας 18 έως και 29 ετών, οι οποίοι δεν διαθέτουν καμία προηγούμενη προϋπηρεσία εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα ή του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα που δεν περιλαμβάνονται στη Γενική Κυβέρνηση.

Κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, πλήρους απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται σύμφωνα με το παρόν πρόγραμμα, σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως του κλάδου όπου αυτοί δραστηριοποιούνται, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 1.200 ευρώ για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Αν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ, ενώ αν η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).