ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η Ιταλία – Ξεπούλημα σε ομόλογα και μετοχές

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η Ιταλία – Ξεπούλημα σε ομόλογα και μετοχές
Ο Μάριο Ντράγκι
AP IMAGES

Αντιμέτωπη με πολιτική κρίση βρίσκεται η Ιταλία, με το Μάριο Ντράγκι μνα ετοιμάζεται να υποβάλει την παραίτησή του.

Και αυτό διότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που αποτελεί βασικό μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού του ανακοίνωσε στη Γερουσία της Ρώμης ότι θα απέχει σήμερα από την ψηφοφορία για ένα πακέτο βοήθειας ύψους 26 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από τις υψηλές τιμές, αλλά και μια τροπολογία που θα επιτρέψει στην πόλη της Ρώμης να δημιουργήσει ένα τεράστιο αποτεφρωτήριο απορριμμάτων, ένα σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Εξαιτίας αυτού ο Ντράγκι, ο οποίος διορίστηκε από τον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για να ηγηθεί μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στις αρχές του 2021, αναμένεται να δώσει την παραίτησή του στον αρχηγό του κράτους αφότου προεδρεύσει συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα. Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα εκείνος που θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί την παραίτηση του 74χρονου Ντράγκι.

Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα ο Πρόεδρος θα μπορούσε να προτείνει από τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ζητήσει υποστήριξη από όλους τους συμμάχους σε μια νέα ψηφοφορία, μετά από γύρο συνομιλιών. Στην περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός καταρρεύσει, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, πιθανώς το φθινόπωρο, με τα περισσότερα κόμματα πάντως να μην επιθυμούν εκλογές.

Η πολιτική αναταραχή προκαλεί τριγμούς στα ιταλικά ομόλογα. Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των 10ετών κρατικών ομολόγων της χώρας και των αντίστοιχων της Γερμανίας ανέβηκε σε υψηλό ενός μήνα, πάνω από 215 μονάδες βάσης, με άνοδο 16 μονάδες βάσης.