ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Una faccia, una razza» τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα

«Una faccia, una razza» τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία οδήγησαν σε μεγάλη άνοδο τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και τις έφεραν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με εκείνες των ελληνικών κρατικών τίτλων.

Οι επενδυτές φοβούνται πως οι πολιτικές διεργασίες στην Ιταλία εν μέσω της ενεργειακής κρίσης θα εντείνουν τα προβλήματα της υπερχρεωμένης οικονομίας, η οποία τα τελευταία χρόνια, στηρίζονταν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να εξωραΐζει την οικονομική της κατάσταση.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,48%, ενώ η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου είναι στο 3,43%. Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,58%, ενώ η απόδοση του ιταλικού πενταετούς ομολόγου είναι στο 2,52%.

Η ιταλική κρίση επιταχύνει και τις διεργασίες στην ΕΚΤ για την εισαγωγή ενός μέσου κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων της ζώνης του ευρώ. Αυτό είναι θεμελιώδους σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σημαντικής διεύρυνσης των spreads στην ευρωζώνη και για τη διατήρηση σταθερών συνθηκών χρηματοδότησης για τις πιο ευάλωτες περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Αυτό το μέσο θα πρέπει, πρώτα και κύρια, να στοχεύει συγκεκριμένα και ξεκάθαρα στην αποκατάσταση των spreads σύμφωνα με τα θεμελιώδη δημοσιονομικά στοιχεία των χωρών. Θα πρέπει να εφαρμόζεται με ευέλικτο τρόπο όταν τα spreads διευρύνονται υπερβολικά ή πολύ γρήγορα και θα πρέπει να συνοδεύεται με όρους που θα εγγυώνται την ομαλή εφαρμογή, ενώ ταυτόχρονα θα μειώνουν τον κίνδυνο νομικών προκλήσεων από πιθανούς επικριτές, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.