ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδια για Fuel Pass 2, Power Pass 2, νέα επιταγή ακρίβειας και ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης

Η κυβέρνηση αναζητεί από τώρα νέα αναχώματα στην ενεργειακή ακρίβεια
Η κυβέρνηση αναζητεί από τώρα νέα αναχώματα στην ενεργειακή ακρίβεια
INTIME

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεσμεύεται για επίπεδα ρεύματος στα επίπεδα του περσινού φθινοπώρου με την ενεργοποίηση του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το νέο πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για πρόσθετες παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση αναζητεί από τώρα νέα αναχώματα στην ενεργειακή ακρίβεια, εν όψει του δύσκολου όπως προμηνύεται φθινοπώρου γνωρίζοντας ότι μπαίνει στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης. Τα σενάρια άλλωστε για τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κάθε άλλο παρά αισιόδοξα δεν είναι, καθώς παραπέμπουν σε κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και σε άνοδο των τιμών ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετρά από τώρα τις δυνάμεις του προϋπολογισμού για να προετοιμάσει ένα δίχτυ προστασίας , ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες. Πρόκειται για το Fuel Pass 2, Power Pass 2, την επιταγή ακρίβειας και το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης.

Τα εν λόγω μέτρα θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο αντλεί κονδύλια από διάφορες πηγές, όπως τα υπερκέρδη των εταιρειών που θα φορολογηθούν με 90% βάσει των προτάσεων της ΡΑΕ, ώστε να τα αποδώσουν ως ενισχύσεις στους καταναλωτές, με προτεραιότητα τους πιο ευάλωτους.

Στη βάση αυτή, στο ποσό των περίπου 450 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στο 9μηνο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022. Από το ποσό αυτό θα προκύψει η έκτακτη εισφορά 90%, ήτοι, η φορολογητέα βάση για τους ηλεκτροπαραγωγούς θα είναι τελικά περί τα 405 εκατ. ευρώ. Η φορολόγηση των εταιρειών θα γίνει εφάπαξ και σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή της ειδικής εισφοράς προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη ως προς το ύψος των επιδοτήσεων, καθώς διαθέτει για αυτόν τον σκοπό το 3,7% του ΑΕΠ της.

Πάντως, το Fuel Pass 2, το Power Pass 2, η επιταγή ακρίβειας και το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης, θα εξετασθούν υπό το πρίσμα της επιτυχίας των υφιστάμενων μέτρων. Το νέο μέτρο αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής που νομοθέτησε η κυβέρνηση παράλληλα με τον μηχανισμό χονδρεμπορικής, γνωστοποιεί την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές εκ των προτέρων. Έτσι ο καταναλωτής μπορεί να επιλέγει αζημίως τον πάροχο που επιθυμεί.

Στόχος είναι να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος σημαντικά, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, στο επίπεδο του περσινού φθινοπώρου, με την απορρόφηση έως και του 80% της αύξησης.