ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΛΣΤΑΤ, η απογραφή και η διάκριση, οι 9 ομάδες για το ξέπλυμα και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Η ΕΛΣΤΑΤ, η απογραφή και η διάκριση, οι 9 ομάδες για το ξέπλυμα και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Αττική Οδός

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που θα διεξαχθεί στις 28 Ιουλίου η προσοχή δεν θα είναι στραμμένη μόνο στην Reggeborgh Invest B.V., αλλά και στην πλευρά Βαρδινογιάννη, ειδικά ως προς το σχεδιασμό που αφορά στην Αττική Οδό. Η Αττική Οδός αποτελεί πηγή υψηλής ρευστότητας για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η Reggeborgh έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα να διατηρηθεί ο έλεγχος της υπερπροσοδοφόρου υποδομής. Για τον σκοπό αυτόν έχει ζητηθεί από το νέο μέτοχο της εταιρείας, την οικογένεια Βαρδινογιάννη, να συνδράμει στη συγκρότηση ενός ισχυρού σχήματος διεκδίκησης της Αττικής οδού, ικανού να αντιμετωπίσει τις υψηλές προσφορές των ανταγωνιστικών σχημάτων στον επερχόμενο διεθνή διαγωνισμό. Και αυτό αναμένεται να φανεί και στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Αποκαλυπτήρια για την απογραφή

Σήμερα θα παρουσιαστούν από τον επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Θάνο Θανόπουλο τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021, δηλαδή σήμερα θα πληροφορηθούμε από τα πλέον επίσημα χείλη το πόσοι είμαστε στην Ελλάδα. Η διαδικασία επαλήθευσης των αποτελεσμάτων της απογραφής κράτησε όσο έπρεπε, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι άρτιο και η πληροφόρηση να έχει μεγαλύτερο βάθος και ποιότητα από ότι στο παρελθόν. Χθες, μια ημέρα πριν την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των στοιχείων της απογραφής, η ΕΛΣΤΑΤ, γνώρισε μια διάκριση σε επίπεδο ΕΕ. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εξελέγη πρόεδρος του Partnership Group του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος. Το Partnership Group αποτελεί υψηλού επιπέδου ομάδα, στην οποία υπάρχει περιορισμένη, αριθμητικά, συμμετοχή από επιλεγμένους επικεφαλής των Εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (European Statistical System - ESS). Αποστολή του Partnership Group αποτελεί η ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος, η διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ESSC) και η ανάδειξη των στρατηγικών θεμάτων που χρειάζεται να συζητηθούν στην ESSC. Παράλληλα, λειτουργεί ως η Ομάδα Αντιμετώπισης Κρίσεων στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα. Ο κ. Θανόπουλος αποτελεί τον πρώτο Έλληνα που εκλέγεται και καταλαμβάνει τη θέση του Προέδρου του Partnership Group, από τη δημιουργία του Group. Και αυτό σημαίνει πολλά για μια χώρα που προ δεκαετίας, λόγω των Greek Statistics της περιόδου 2000-2009 παρουσιάζονταν ως συνώνυμο της στατιστικής απάτης.

Στην εποχή του χαλκού

Στην «εποχή του χαλκού» γύρισε χθες για μια ολόκληρη ημέρα η Σίφνος, καθώς για πολλές ώρες το νησί έμεινε χωρίς κάλυψη κινητής τηλεφωνίας. Το πρόβλημα ήταν μεγάλο, καθώς επισκέπτες και επαγγελματίες του νησιού δεν μπορούσαν ούτε να διεκπεραιώσουν τα βασικά. Και όπως ήταν αναμενόμενο η επιβάρυνση στα σταθερά δίκτυα «γονάτισε» και το όποιο διαθέσιμο Wi-Fi. Το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο που ακόμη και τα πλοία της γραμμής πέρασαν στο χειροκίνητο τον έλεγχο των εισιτηρίων των επιβατών, καθώς δεν μπορούσαν να σκανάρουν τα εισιτήρια με τις συσκευές καταγραφής τους, οι οποίες βασίζονται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Οι 9 ομάδες για το ξέπλυμα

Ούτε μια, ούτε δυο, ούτε τρεις, αλλά εννέα διαφορετικές ομάδες εργασίας κατά του ξεπλύματος χρήματος συστάθηκαν με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Νίκου Κουλοχέρη. Μια ομάδα θα προχωρήσει στην εκτίμηση του κλαδικού κινδύνου του μη χρηματοπιστωτικού τομέα όσον αφορά στο ξέπλυμα χρήματος και στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Μια δεύτερη ομάδα θα προχωρήσει στην εκτίμηση του κλαδικού κινδύνου του χρηματοπιστωτικού - ασφαλιστικού τομέα όσον αφορά στο ξέπλυμα χρήματος. Μια τρίτη ομάδα θα προχωρήσει στην εκτίμηση του κλαδικού κινδύνου των λοιπών οργανισμών του χρηματοπιστωτικού τομέα όσον αφορά στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Στην εκτίμηση του κινδύνου νομικών προσώπων, στην εκτίμηση της εθνικής τρωτότητας ξεπλύματος χρήματος και στην εκτίμηση του εθνικού κινδύνου χρηματοδότησης της τρομοκρατίας θα προχωρήσουν τρεις άλλες διαφορετικές ομάδες. Ομοίως, σε διαφορετικές ομάδες ανατέθηκε να προχωρήσουν στην εκτίμηση κλαδικού κινδύνου του χρηματοπιστωτικού τομέα επί επενδυτικών υπηρεσιών και παρόχων εικονικών περιουσιακών στοιχείων, στην εκτίμηση της εθνικής απειλής ξεπλύματος χρήματος και στην επικαιροποίηση της Έκθεσης Εκτίμησης Εθνικού Κινδύνου για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Το αξιοπρόσεκτο είναι πως σε κάποιες από τις εν λόγω ομάδες εργασίας θα μετέχουν και πολλά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικά θα μετέχουν στελέχη του ΟΠΑΠ, της Ελληνικά Λαχεία, της Ιπποδρομίες ΑΕ, της Stoiximan, της Lucky Stream, της Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας, της Viva Payments και της Onexchange.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.