ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαρόζο: «Λιτότητα ή άτακτη χρεοκοπία»

Μπαρόζο: «Λιτότητα ή άτακτη χρεοκοπία»

Εκβιαστικό δίλημμα προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τον Μπαρόζο, οι χώρες της Ε.Ε. που έχουν δεχθεί στήριξη, όπως η Ελλάδα «δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας παράλληλα με τις προσπάθειές τους για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη».

«Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν καμία άλλη επιλογή, εκτός από την άτακτη χρεοκοπία που πιστεύω πως δεν είναι επιλογή, από το να εφαρμόσουν θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε ανάπτυξη και σταθερότητα, ενώ χαρακτήρισε «ανεύθυνο» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προωθήσει την ανάπτυξη μέσω αύξησης των ελλειμμάτων.

Για την Ελλάδα

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο Μπαρόζο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις καθώς και να απαντήσει σε υποθετικά σενάρια, επικαλούμενος σεβασμό στο θεσμό της Δημοκρατίας.

Πάντως, υποστήριξε ότι το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδος δεν συνιστά μόνον ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης, που θα πρέπει να τηρήσουμε αν θέλουμε να επιστρέψουμε στις αγορές και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους.