ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης πυροπλήκτων: Ποιες αποζημιώσεις και φοροαπαλλαγές δικαιούνται

Μέτρα στήριξης πυροπλήκτων: Ποιες αποζημιώσεις και φοροαπαλλαγές δικαιούνται
Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση και διαχείριση των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από την πυρκαγιά, θα ανασταλεί για έξι μήνες η πληρωμή όλων των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων
INTIME

Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών σε οικοσκευή, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, παροχή στεγαστικής συνδρομής (σε φυσικά και νομικά πρόσωπα) για την αποκατάσταση κτιρίων και εγκαταστάσεων, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι μερικά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ειδικότερα, στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση και διαχείριση των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από την πυρκαγιά, θα ανασταλεί για έξι μήνες η πληρωμή όλων των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για την οικοσκευή, θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ. Επίσης, οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν ακόμα οικονομική ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση συσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας και οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Στη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν, περιλαμβάνεται και η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Δημοσίου, που χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και ως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους.

Οι πυρόπληκτοι μπορούν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr να υποβάλουν αίτηση στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, σε συνέχεια των σχετικών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την προκαταβολή να φθάνει έως τα 14.000 ευρώ.

Ο κατάλογος με τα μέτρα περιλαμβάνει ακόμα επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά, τριετή αναστολή από τον ΕΝΦΙΑ και αναστολή διενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης. Επίσης, ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης, φιλοξενία πυροπλήκτων της Αττικής σε ξενοδοχειακές μονάδες, στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ και έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ.