ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

L' Echo: Η κραυγή των Ελλήνων μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά

L' Echo: Η κραυγή των Ελλήνων μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά

«Την προηγούμενη εβδομάδα, η «Κραυγή» του Έντβαρ Μουνχέσπασε όλα τα ρεκόρ στη δημοπρασία του οίκου Sotheby's. Όμως, η κραυγή των Ελλήνων μπορεί να μας κοστίσει πολύ πιο ακριβά», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «L' Echo».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Έλληνες την Κυριακή απέρριψαν μαζικά τη λιτότητα. Μάλιστα, έφθασαν στο σημείο να δώσουν 7% σε νεοναζιστική οργάνωση, τη Χρυσή Αυγή που θέλει την προστασία της «ελληνικής φυλής». Η διερευνητική εντολή βρίσκεται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι «επικεφαλής της ριζοσπαστικής Αριστεράς που έλαβε το 16,7% και μεγάλος θαυμαστής του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Ενός ανθρώπου που θεωρεί ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας δεν υπάρχουν απέναντι στους διεθνείς πιστωτές. Φανταστείτε το κλίμα στις Βρυξέλλες...».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πολιτικός χρόνος έχει σταματήσει στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το χρόνο των αγορών που συνεχίζει να κυλά. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει συναίσθηση της πραγματικότητας. Πήρε τη διερευνητική εντολή και την κατέθεσε λίγες ώρες αργότερα για να μη χαθεί χρόνος σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Στα τέλη Ιουνίου, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα στο οποίο υπολογίζουν Βερολίνο και Βρυξέλλες. Χωρίς τα μέτρα, η βοήθεια σταματά και ακολουθεί η στάση πληρωμών και η έξοδος από την ευρωζώνη. Τυχόν νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου ενδέχεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη ριζοσπαστική αριστερά, που έχει αποφασίσει ότι δεν θα δεχθεί τους όρους της ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν στις 15 Μαΐου θα επιστρέψει 436 εκατ. ευρώ στη μειοψηφία των πιστωτών που δεν μετείχαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Φεβρουάριο.

«Η κυβέρνηση πρέπει λοιπόν είτε να επιστρέψει ολόκληρο το ποσό, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάστασή της, είτε να αποφασίσει να κηρύξει στάση πληρωμών. Ένας οικονομικός όρος που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Ένας εφιάλτης που θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα σε πίνακα του Μουνχ», καταλήγει το δημοσίευμα.