ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα μπαίνει ηλεκτρονικό «φρένο» στις μεταβιβάσεις οχημάτων

Πότε θα μπαίνει ηλεκτρονικό «φρένο» στις μεταβιβάσεις οχημάτων
Εάν διαπιστώνεται πως δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, η μεταβίβαση οχημάτων θα «παγώνει», έως ότου καταβληθούν τα τέλη.
INTIME

Ηλεκτρονικό «φρένο» στις μεταβιβάσεις οχημάτων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας θα βάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα διατεθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας».

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η αναγκαιότητα ελέγχου ότι έχουν καταβληθεί προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση οχήματος. Αν βεβαιώνεται η καταβολή, η μεταβίβαση θα ολοκληρώνεται κανονικά, εάν διαπιστώνεται πως δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη, η μεταβίβαση θα «παγώνει», έως ότου καταβληθούν τα τέλη.

Παράλληλα, στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα διατεθεί και η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Κατάστασης και Ασφάλισης Οχημάτων».

Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η άντληση των πληροφοριών που απαιτούνται (ο τύπος του οχήματος, αν το όχημα έχει διαγραφεί, βρίσκεται σε ακινησία ή έχει δηλωθεί ως κλαπέν και αν είναι ασφαλισμένο) για την υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών για τη μεταβίβαση οχημάτων και την χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας οχήματος λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς στο gov.gr για τους πολίτες και τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών.

Η σχετική απόφαση ξεκαθαρίζει πως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ασφάλεια των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή.

Ακόμη, ξεκαθαρίζεται πως ο φορέας και ειδικότερα οι χρήστες των πληροφοριακών συστημάτων έχουν την υποχρέωση χρήσης των λαμβανομένων πληροφοριών αποκλειστικά και μόνον για τον ανωτέρω σκοπό.

Αυτή η αποσαφήνιση δεν γίνεται τυχαία, καθώς στο παρελθόν στοιχεία οχημάτων πολιτών είχαν διαρρεύσει από το υπουργείο Μεταφορών και την ΓΓΠΣ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούσαν για εμπορικούς σκοπούς.