ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες φοροελαφρύνσεις εξετάζει η κυβέρνηση – Στο τραπέζι νέα επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass 3

Νέες φοροελαφρύνσεις εξετάζει η κυβέρνηση – Στο τραπέζι νέα επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass 3
Νέες φοροελαφρύνσεις στην κυβέρνηση. Όσα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
UNSPLASH

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις φοροελαφρύνσεις, με τις σχετικές αποφάσεις να κλειδώνουν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου και τις ανακοινώσεις να τις κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μετά πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στο τραπέζι βρίσκεται το «ψαλίδισμα» στο τέλος επιτηδεύματος και η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος, έναν μνημονιακό φόρο, τα σενάρια προβλέπουν «ψαλίδισμά» του κατά 30%-50% το επόμενο έτος και πλήρη κατάργηση του από το 2024.

Η μείωση του συγκεκριμένου φόρου έχει ως στόχο την ελάφρυνση επαγγελματιών και επιχειρήσεων που σήμερα επιβαρύνονται με ποσά από 400 έως 1.000 ευρώ το χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν παρουσιάζουν κέρδη ή ζημίες.

Μάλιστα η Κομισιόν ζήτησε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από την κυβέρνηση στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2022 - 2025. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 22% το 2021 από 28% το 2019, αλλά στους επιτηδευματίες η χώρα μας επιβάλλει ετήσιο τέλος 650 ευρώ, ανεξαρτήτως εάν αυτοί δημιούργησαν κέρδη ή όχι και πάνω από τον φόρο εισοδήματος και άλλους φόρους. Σύμφωνα με την Κομισιόν το συγκεκριμένο τέλος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα.

Στην περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος μειωθεί κατά 50% τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
  • 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
  • 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Η επόμενη παρέμβαση αφορά στα τεκμήρια διαβίωσης που ταλαιπωρούν κάθε χρόνο εκατομμύρια φορολογουμένους και που σχεδιάζεται να σβήσουν σταδιακά από τον φορολογικό χάρτη από το 2024. Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πως για να καταργηθούν πλήρως τα τεκμήρια διαβίωσης θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση, το 2024 τα τεκμήρια θα μειωθούν κατά 50% και το 2025 θα καταργηθούν πλήρως. Τα τεκμήρια διαβίωσης, το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχει κάποιος για να μπορεί να συντηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες – κύρια και δευτερεύουσες – κ.λπ.) «δαγκώνουν» κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους.

Nέα μέτρα στήριξης

Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις απέναντι στο κύμα των ανατιμήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων στήριξης βρίσκεται η εκ νέου καταβολή έκτακτου βοηθήματος, μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας. Ένα νέο έκτακτο επίδομα, στο μοντέλο που δόθηκε το Πάσχα. Το ποσό εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 200 ευρώ, κάτι που θα είναι συνάρτηση του αριθμού των δικαιούχων αλλά και των δημοσιονομικών περιθωρίων. Στόχος είναι σε πρώτη φάση να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας και σε δεύτερη φάση η οικονομική ενίσχυση, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ, αλλά να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Εκτός από τη νέα επιταγή ακρίβειας, οι πληροφορίες αναφέρουν και τη χορήγηση ενός Fuel Pass 3, την επέκταση δηλαδή του επιδόματος καυσίμων έως το τέλος του έτους. Επίσης, το επίδομα θέρμανσης θα ενισχυθεί και εξετάζεται αύξηση των κονδυλίων, και αναλόγως των περιθωρίων, η αύξηση των δικαιούχων.