ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 27 ετών

Γιατί η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 27 ετών
AP

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε χθες στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 27 ετών προσπαθώντας να περιορίσει άνοδο του πληθωρισμού ο οποίος καλπάζει τώρα με 13% και παρά τις ανησυχίες στο εσωτερικό της ότι μια μακρά ύφεση μπορεί να βρίσκεται στον δρόμο της Βρετανίας.

Μετά την ξέφρενη άνοδο των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισε 8-1 υπέρ αύξησης των επιτοκίων κατά 0,50% ώστε αυτά πλέον να διαμορφώνονται σε 1,75% – το υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2008 – από 1,25% προηγουμένως.

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας έχει πλέον αυξήσει τα επιτόκια έξι φορές από τον Δεκέμβριο, αλλά η χθεσινή αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από το 1995. Μάλιστα τα μέλη της κεντρικής τράπεζας υποσχέθηκαν ότι μπορεί να ενεργήσουν ξανά δυναμικά στο μέλλον εάν χρειαστεί, θέτοντας ενδεχομένως παρόμοιες αυξήσεις στο τραπέζι για τις επόμενες συναντήσεις τους.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι προειδοποίησε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει ύφεση με πιθανή μείωση της παραγωγής κατά 2,1%, παρόμοια με βουτιά που καταγράφηκε τη δεκαετία του 1990. Μια τέτοια ύφεση θα ήταν μικρότερη από εκείνη μετά το χτύπημα από τον Covid-19 και την ύφεση που προκλήθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν πλέον πιθανό να κορυφωθεί στο 13,3% τον Οκτώβριο – το υψηλότερο επίπεδο από το 1980 – λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό θα άφηνε τα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν δύο συνεχόμενα χρόνια μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα να υφίστανται τη μεγαλύτερη τέτοια πίεση από το 1964 σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλά επίπεδα 40 ετών τον Ιούνιο αφού διαμορφώθηκε στο 9,4%. Πρόκειται για ποσοστό υπερτετραπλάσιο από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, πυροδοτώντας τεράστιες πιέσεις στην κυβέρνηση αλλά και την κεντρική τράπεζα. Η ΤτΑ ανέμενε προηγουμένως ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στα επίπεδα του 11%. Η αύξηση των επιτοκίων έγινε καθώς οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προέβλεψαν ότι η ύφεση στη Βρετανία θα ξεκινήσει το τέταρτο φετινό τρίμηνο και θα διαρκέσει μέχρι το επόμενο έτος.