ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάλεξη στην Αθήνα από την Αντιπρόεδρο της World Bank

Διάλεξη στην Αθήνα από την Αντιπρόεδρο της World Bank

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Παρασκευή 25 Μαΐου η Ανώτερη Αντιπρόεδρος και Γενική Σύμβουλος του World Bank Group Ms. Anne-Marie Leroy.

H ίδια θα παραχωρήσει διάλεξη με θέμα την «Ενίσχυση του κράτους δικαίου στη Διεθνή Τράπεζα» στην αφιερωμένη στον Μανουήλ Χρυσολωρά εκδήλωση που διοργανώνει την ημέρα εκείνη στις 7 μ.μ. ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στα κεντρικά γραφεία του, (Αχαιού 16, Κολωνάκι, Αθήνα).

Η ομιλία, λόγω της επικαιρότητας του θέματος αλλά και της προσωπικότητας που το θέτει, θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική.

Οι διεθνείς διαλέξεις «Μανουήλ Χρυσολωράς» είναι ένας θεσμός που καθιέρωσε ο EPLO από το 2001, στη μνήμη του Έλληνα λόγιου, ο οποίος αποτελεί σύμβολο της ελληνικής συνεισφοράς στην αναβίωση της ευρωπαϊκής παιδείας.

Ομιλητές έχουν διατελέσει σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο κ. Αλέκος Μαρκίδης, πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, ο καθηγητής κ. Βασίλειος Σκουρής, Πρόεδρος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο κ. Ronny Abraham, Conseiller d’Etat, Δικαστής του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο καθηγητής J.H.H. Weiler της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, ο καθηγητής M. Vietti, πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας και Πρόεδρος της Βουλής, Δρ. Μichael Frendo, κ.ά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) είναι διεθνής Οργανισμός με έδρα την Αθήνα που δημιουργήθηκε με ελληνική πρωτοβουλία και σήμερα στο Διοικητικό του Συμβούλιο εκπροσωπούνται 13 κράτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και 57 Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα από όλο τον κόσμο.

Σκοπός του είναι η δημιουργία και η διάδοση γνώσεων στο χώρο του Δημοσίου Δικαίου με την ευρύτερη έννοια του όρου, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων του εθνικού, συγκριτικού και ευρωπαϊκού δημοσίου δικαίου, του δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του περιβαλλοντικού δικαίου κ.ά. καθώς και η προώθηση παγκοσμίως των ευρωπαϊκών αξιών διά του Δημοσίου Δικαίου μέσα σε ένα πνεύμα διαλόγου των πολιτισμών.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, αναπτύσσει, οργανώνει, προωθεί και υποστηρίζει επιστημονικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές, διδακτικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες ενώ παρέχει υποστήριξη για την μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι σήμερα, ο Οργανισμός έχει εκτελέσει πάνω από 170 προγράμματα και δραστηριότητες σε περισσότερες από 60 χώρες.

Ο Εμμανουήλ Χρυσολωράς γεννήθηκε γύρω στα 1350 στην Κωνσταντινούπολη και συνδύαζε τις ιδιότητες του καθηγητή και του διπλωμάτη. Ήταν ο πρώτος λόγιος που έφτασε από το Βυζάντιο στη Φλωρεντία για να διδάξει ελληνική φιλολογία στην Ιταλία το Φεβρουάριο του 1397. Η χρονολογία αυτή αποτελεί σταθμό για την πνευματική ιστορία ολόκληρης της Δύσης. Μετέφερε στην Ιταλία τη μέθοδο διδασκαλίας των κλασικών κειμένων που ήταν σε χρήση στο ανώτατο παιδευτήριο της βυζαντινής πρωτεύουσας, το Καθολικόν Μουσείον. Δίδαξε σε πολλές ακόμη πόλεις της Ευρώπης, συνδυάζοντας πάντα τη διδασκαλία με τα διπλωματικά του καθήκοντα, ως πρέσβυς του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μανουήλ Β’ του Παλαιολόγου. Σημαντικότερα έργα του θεωρούνται τα Ερωτήματα, η ελληνική γραμματική του, και η πρώτη λατινική μετάφραση της Πολιτείας του Πλάτωνα.