ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ ξανά οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων

Όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις 30 Αυγούστου, θα «τρέξουν» διασταυρώσεις
Όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις 30 Αυγούστου, θα «τρέξουν» διασταυρώσεις
AP Photo/Petr David Josek

Σε διασταυρώσεις στοιχείων φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σε πρώτη φάση, όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις 30 Αυγούστου, θα «τρέξουν» διασταυρώσεις στα ποσά των ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές των ακινήτων με ποσά που έχουν δηλώσει ότι εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Για όσους αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση τα δεδομένα που στέλνουν οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO.

Από το 2021 οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στέλνουν κάθε Φεβρουάριο στην ΑΑΔΕ στοιχεία κρατήσεων και πληρωμών κατοικιών στη χώρα μας ανά ΑΦΜ του κάθε ιδιοκτήτη, για το προηγούμενο έτος.

Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ περνάει αυτόματα τα στοιχεία με τα εισοδήματα στη φορολογική δήλωση Ε1 των φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb, μπλοκάροντας έτσι όσους «ξεχνούν» να εμφανίσουν στην εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν.

Στο μάτι των φοροελεγκτών θα βρεθούν στοιχεία για πληρωμές που έγιναν από το εξωτερικό μέσω εμβασμάτων, καρτών κ.λπ. σε ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει τα εισοδήματα που εισέπραξαν από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Για τους υπόλοιπους όμως αναμένονται βαριά πρόστιμα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να «κουρέψουν» εάν σπεύσουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εμφανίζοντας στην εφορία τα κρυμμένα εισοδήματα.

Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν κατ’ αρχήν την επιβολή αυτοτελούς προστίμου, το οποίο ξεκινά από 5.000 ευρώ.