ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη 7 χρόνια νωρίτερα με πλασματικά έτη ασφάλισης

Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη 7 χρόνια νωρίτερα με πλασματικά έτη ασφάλισης
INTIME

Στη λύση των πλασματικών ετών καταφεύγει η πλειονότητα των ασφαλισμένων για να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το κανονικό. 

Τα πλασματικά έτη είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει την πρόωρη έξοδο στη σύνταξη έως και επτά έτη νωρίτερα σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων ή προσαυξάνει το τελικό ποσό της σύνταξης.

Μάλιστα, όσοι επιλέξουν την εξαγορά πλασματικών ετών, μπορούν να εξασφαλίσουν έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις τους που μπορεί να φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα, υπό την προϋπόθεση μιας «ακριβής» εξαγοράς με τις «τρέχουσες» εισφορές (20% για κλάδο σύνταξης) ή με τις υψηλές κατηγορίες που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το δικαίωμα για αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και μέχρι 31/12/2022. Πλασματικά έτη ασφάλισης μπορούν να αξιοποιήσουν οι ασφαλισμένοι όλων των Tαμείων για να συμπληρώσουν τον χρόνο ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν κατά 5 έως 7 χρόνια νωρίτερα από το κανονικό όριο ηλικίας.

Η υποβολή αιτημάτων για εξαγορά πλασματικών ετών συμφέρει:

  • Γονείς ανηλίκων ή τριτέκνους στο Δημόσιο, που με τη χρήση αυτών κατοχυρώνουν αναδρομικά το 2010, το 2011 ή το 2012.
  • Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, που συμπληρώνουν με την εξαγορά 5.500 ημέρες αναδρομικά το 2010 ή το 2011 για την κατοχύρωση του δικαιώματος.
  • Μητέρες ανηλίκων σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες, που συμπληρώνουν αναδρομικά 25ετία το 2011 ή το 2012.
  • Ανδρες και γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους για τη συμπλήρωση 35ετίας ή 36ετίας ή 37ετίας.
  • Ασφαλισμένους σε ΕΤΑΑ (Νομικών - ΤΣΜΕΔΕ - ΤΣΑΥ) ή ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ) για τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.
  • Ασφαλισμένους όλων των Ταμείων και του ΟΓΑ, που συμπληρώνουν 40ετία με την εξαγορά για τα 62.
  • Ασφαλισμένους στα βαρέα για συμπλήρωση των λοιπών προϋποθέσεων.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αναγνώριση πλασματικών ετών έχει κόστος εξαγοράς. Αυτό είναι:

  • Στο Δημόσιο, ανάλογα με το έτος υποβολής της σχετικής αίτησης το κόστος έως 20% των συντάξιμων αποδοχών.
  • Στην ασφάλιση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, το κόστος εξαγοράς είναι στο 20% επί των μεικτών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν από τον μήνα υποβολής της αίτησης.
  • Στην ασφάλιση των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών το κόστος εξαγοράς είναι στο επίπεδο της εισφοράς κύριας σύνταξης της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλεχθεί κατά το έτος υποβολής της αίτησης εξαγοράς.
  • Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε με μηνιαίες δόσεις. Υπάρχει και η επιλογή της εξόφλησης με παρακράτηση από τη σύνταξη που θα λάβει ο ενδιαφερόμενος. Κάτι τέτοιο όμως γίνεται μόνο στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να υποβάλει την αίτηση εξαγοράς μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.