ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου προς ιδιώτες – Εκτίναξη 400 εκατ. ευρώ στα χρέη των νοσοκομείων

Τα χρέη των νοσοκομείων ανήλθαν σε 1,016 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από 955 δισ. ευρώ τον Μάιο και 606 εκ
Τα χρέη των νοσοκομείων ανήλθαν σε 1,016 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από 955 δισ. ευρώ τον Μάιο και 606 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.
INTIME

Αυξήθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν έναντι του Μαΐου, οπότε είχαν διαμορφωθεί στα 2,32 δισ. ευρώ! Αισθητή αύξηση σημειώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων που μέσα σε έξι μήνες έχουν αυξηθεί κατά 400 εκατ. ευρώ.

Ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 1,79 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από 1,78 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Τα χρέη των νοσοκομείων ανήλθαν σε 1,016 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από 955 δισ. ευρώ τον Μάιο και 606 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.

Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων σε 403 εκατ. ευρώ, από 437 εκατ. ευρώ τον Μάιο και τα «φέσια» τον ΟΤΑ σε 123 εκατ. ευρώ από 112 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Τα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων του Δημοσίου ανήλθαν σε 149 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, από 1172 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Τον Ιούνιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 610 εκατ. ευρώ, από 541 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Στις αρχές του 2022 ήταν στα 552 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως τα «φέσια» του Δημοσίου συσσωρεύονται παρά τις διαρκείς εντολές που δίνει το υπουργείο και οι οποίες εστιάζουν στα εξής:

  • Στο να φροντίζουν οι φορείς για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους από ίδιους πόρους, τόσο του ίδιου του φορέα της Κεντρικής Διοίκησης, όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους, καθώς και τη μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους.
  • Στο να εξετάζουν οι φορείς τους λόγους, για τους οποίους δημιουργούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές και συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, να φροντίσουν για την άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων λαμβάνοντας τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά ή λοιπά μέτρα για την αντιμετώπισή τους και υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στο υπουργείο.