ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογούμενοι: «Βουνό» οι φορολογικές υποχρεώσεις έως το τέλος του μήνα

Φορολογούμενοι: «Βουνό» οι φορολογικές υποχρεώσεις έως το τέλος του μήνα
Pixabay

Πιο στενές επαφές με την εφορία αποκτούν από το τέλος του μήνα εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα βουνό φορολογικών υποχρεώσεων

Εκτός από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, από τις 30 Αυγούστου θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες θα πρέπει να κυνηγούν τις δόσεις της εφορίας. Δόση για ΕΝΦΙΑ, δόση για φόρο εισοδήματος, δόση για τα χρέη της πανδημίας, δόση για πάγια ρύθμιση.

Οι μηνιαίες δόσεις για τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις κυμαίνονται από 8 έως 96 και με εκπτώσεις 3% και 15% για όσους αποπληρώσουν εφάπαξ τα ποσά. Το ημερολόγιο πληρωμών ανάλογα με την κατηγορία του φόρου έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πρώτη δόση φόρου εισοδήματος. Για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αρχίζει να πληρώνεται από αυτόν τον μήνα με την προθεσμία για την τελευταία δόση να είναι στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Και στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος η οφειλή μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθεί σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οσοι την εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 30/8 θα έχουν έκπτωση 3%. Επισημαίνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του 2021 φόρο που συνολικά υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στα 3,28 δισ. ευρώ.

Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ. Εως τις 30/8 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλουν την τέταρτη από τις δέκα δόσεις του φόρου ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την τελευταία δόση είναι η 28η Φεβρουάριου του 2023. Η οφειλή μπορεί να αποπληρωθεί και σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, αλλά με τόκο, με την ένταξή της στην πάγια ρύθμιση. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε 12 άτοκες δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για συνολικά 6,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ. Στα κρατικά ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από τον εφετινό ΕΝΦΙΑ, καθώς με την πρώτη δόση πληρώθηκαν 800 εκατ. ευρώ.