ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Βάιντμαν στην Αθήνα να τηρήσει τις συμφωνίες

Προειδοποίηση Βάιντμαν στην Αθήνα να τηρήσει τις συμφωνίες

«Σαφή προειδοποίηση» απευθύνει στην Αθήνα ο επικεφαλής της Μπούντεςμπανκ, Γενς Βάιντμαν, να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλιώς η χρηματοδότηση θα σταματήσει.

Η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» φιλοξενεί ολοσέλιδη συνέντευξη του διοικητή της Μπούντεσμπανκ, ο οποίος αναφέρεται στην Ελλάδα και με την αφορμή των αποτυχημένων προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης.

«Τα μνημόνια και η δανειακή σύμβαση συμφωνήθηκαν ανάμεσα στο ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση. Εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της, είναι μια δημοκρατική απόφαση. Αλλά η συνέπεια θα ήταν να υπάρχει πια η βάση για εκταμίευση άλλων δόσεων. Εξ άλλου και οι χώρες που έχουν συμβάλει στην οικονομική βοήθεια είναι υπόλογες στη δική τους κοινή γνώμη», αναφέρει ο Βάιντμαν.

Επίσης, υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε πιο καταστροφικές συνέπειες για την ίδια τη χώρα. «Θα ήταν ένας απλουστευμένος τρόπος να υποθέσω ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έλυνε μονομιάς το πρόβλημα. Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν χωρίς προηγούμενο και θα είχε ιστορική σημασία και θα έφερνε πολλές ανασφάλειες» διευκρινίζει.

Τέλος, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό σύμφωνα και την επικείμενη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο, ο κ. Βάιντμαν απορρίπτει το επιχείρημα περί γερμανικών υπαγορεύσεων. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», υποστηρίζει.