ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oι εκκρεμότητες με την Εφορία: Τι πρέπει να πληρώσουμε τον Αύγουστο

Oι εκκρεμότητες με την Εφορία: Τι πρέπει να πληρώσουμε τον Αύγουστο
Oι δόσεις και η έκπτωση 3%
Pixabay

Ανοικτά οικονομικά μέτωπα για τον Αύγουστο

Εκτός από τις καλοκαιρινές διακοπές οι φορολογούμενοι έχουν και τις αυγουστιάτικες υποχρεώσεις προς την εφορία με πρωταγωνιστές την καταβολή του φόρου εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογικές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν:

  • Υποβολές Ε1 έως 30 Αυγούστου χωρίς πρόστιμα
  • 2η δόση φόρου εισοδήματος (διπλή δόση για όσους δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις)
  • 4η δόση ΕΝΦΙΑ (υπολείπονται ακόμη 6 δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο)
  • 2η δόση επιστρεπτέας προκαταβολής (σε σύνολο 96 δόσεων. Για όσους είχε βεβαιωθεί το ποσό στο taxis μετά από τις 25 Ιουλίου, η πρώτη δόση θα είναι διπλή τον Αύγουστο, καθώς δεν είχαν πληρώσει τον Ιούλιο. Ισχύει 15% έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής)

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί πως οι υποχρεώσεις στην εφορία δεν τελειώνουν τον Αύγουστο. Κι αυτό διότι τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν συνολικά περίπου 1 δισ. ευρώ σε τέλη κυκλοφορίας για το 2023 αλλά και πάνω από 24 δισ. ευρώ για ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, άμεσους δηλαδή και έμμεσους φόρους.

Ρύθμιση

Ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ πέραν από τις άτοκες δόσεις της εφορίας μπορούν να ενταχθούν και στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθούν σε παραπάνω δόσεις μέσω της υπηρεσίας άτοκων δόσεων των τραπεζών. Όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή του φόρου εισοδήματος έως τις 30 Αυγούστου θα έχουν έκπτωση 3%.

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Αυγούστου. Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις αυτές πραγματοποιείται σε οκτώ, άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι τέλος του μήνα. Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων στα κρατικά ταμεία βρίσκονται ήδη 1,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, στις 31 Αυγούστου 2022 λήγει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η οφειλή του κρατικού δανείου εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις.