ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ως και 65% ακριβότερες οι τιμές των παρόχων - Στόχος να καλυφθεί το 90% της αύξησης

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ως και 65% ακριβότερες οι τιμές των παρόχων - Στόχος να καλυφθεί το 90% της αύξησης
Εν αναμονή της ανακοίνωσης της κρατικής επιδότησης, μετά τις νέες αυξήσεις στις τιμές παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος.
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι έφτασαν στα... ύψη και άπαντες περιμένουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πού θα κυμανθεί η κρατική επιδότηση, έτσι ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στο «τσουνάμι» αυξήσεων.

Ανακοινώθηκαν οι νέες τιμές ανά κιλαβατώρα για το ηλεκτρικό ρεύμα από τις εταιρείες παροχή και οι ονομαστικές αυξήσεις βάζουν «φωτιά» στο πορτοφόλι των καταναλωτών. Για αυτό τον λόγο αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα κρατική επιδότηση τα επόμενα 24ωρα.

Η αγωνία όλων να είναι το αν το ύψος της κρατικής επιδότησης θα είναι τέτοιο που θα «απορροφήσει» μεγάλο μέρος των αυξήσεων. Αν αυτό συμβεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πάρουν «ανάσα» το φθινόπωρο ενόψει του πιο δύσκολου χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Οι πάροχοι το βράδυ του Σαββάτου (20/8) ανακοίνωσαν τις νέες τιμές στα τιμολόγια ρεύματος. Η διαφορά από τον Αύγουστο ως τον Σεπτέμβριο, κυμαίνεται από 60% ως 65% ανάλογα με τον πάροχο. Μέχρι τώρα, ο καταναλωτής πλήρωνε από 0,15 ως 0,18 ευρώ την κιλοβατώρα. Η κρατική επιδότηση ήταν στα 0,34 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όμως, με τις νέες τιμές των παρόχων αυτό το ύψος επιδότησης δεν είναι αρκετό. Για να «απορροφηθούν» οι αυξήσεις, η κρατική επιδότηση θα πρέπει να «ανέβει» στα 0,64 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται την Τρίτη ή την Τετάρτη από το υπουργείο Ενέργειας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, όπου και θα γνωστοποιηθεί το ύψος της κρατικής επιδότησης και θα λυθεί ο «γρίφος» με το αν αυτή θα είναι αρκετή για να καλύψει τη νέα αύξηση στα τιμολόγια των παρόχων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, στόχος παραμένει η τελική τιμή κιλοβατώρας για τον καταναλωτή να είναι στα 0,16-0,18 ευρώ, με την κυβέρνηση μέσω των μέτρων στήριξης να επιχειρεί να απορροφήσει το 90% των αυξήσεων.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι αυξήσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι

  • ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.
  • Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.
  • Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
  • Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.
  • Zenith: 0,687 - 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η επιδότηση του Αυγούστου αφορούσε το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης τόσο για κύριες όσο και για μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.