ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιαπωνία: Κίνδυνος μπλακ-άουτ το καλοκαίρι

Ιαπωνία: Κίνδυνος μπλακ-άουτ το καλοκαίρι

Κατά 20% πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος στην Ιαπωνία, καθώς οι αντιδραστήρες στους πυρηνικούς σταθμούς που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα ζητήσει από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στις κεντρικές και δυτικές περιοχές να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 20%, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνει η χώρα χωρίς ρεύμα το καλοκαίρι.

Μια κυβερνητική επιτροπή εκτιμά ότι η Kansai Electric Power Co, ο προμηθευτής ηλεκτρικού ρεύματος για την κεντροδυτικές περιοχές -όπου βρίσκονται οι μεγαλουπόλεις Οζάκα, Κιότο και Κόμπε- θα έχει κατά 15% μικρότερη ισχύ όταν η ζήτηση φτάσει στην κορύφωσή της, τον Αύγουστο. Για να αποφευχθούν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος η κυβέρνηση επιδιώκει να μειωθεί κατά 20% η κατανάλωση, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010, όπως γράφουν οι εφημερίδες Ασάχι Σίμπουν και Μαϊνίτσι Σίμπουν.

Όλες οι πυρηνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν διακόψει τη λειτουργία τους για να γίνουν εργασίες συντήρησης. Επιπλέον, απαγορεύεται να τεθούν και πάλι σε λειτουργία οι αντιδραστήρες εφόσον δεν περάσουν επιτυχώς τα τεστ αντοχής στις φυσικές καταστροφές. Οι τοπικές αρχές είναι επιφορτισμένες να δώσουν το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους.

Οι προϋποθέσεις αυτές τέθηκαν μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας στις 11 Μαρτίου 2011.