ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά Αυτοκίνητου: Αναμονή έως και 12 μήνες για τα δημοφιλή μοντέλα

Αγορά Αυτοκίνητου: Αναμονή έως και 12 μήνες για τα δημοφιλή μοντέλα
INTIME

Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων αγοραστών καινούργιου ΙΧ πρέπει να θωρακιστεί με μεγάλα αποθέματα υπομονής, αφού ο μέσος χρόνος αναμονής μπορεί να ξεπεράσει τους έξι μήνες ή και να αγγίξει στα πιο εμπορικά και δημοφιλή μοντέλα ακόμη και τους 12 μήνες! Παρότι το 2022 οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων ανέμεναν εξομάλυνση της ζοφερής κατάστασης στις καθυστερημένες παραδόσεις νέων ΙΧ, η ομαλοποίηση δείχνει να μετατίθεται για το 2023, την ώρα που η παραγωγή αυτοκινήτων συνεχίζει να γίνεται μετ’ εμποδίων.

Με την αγορά αυτοκινήτου να «ταλαιπωρείται» από τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αυτοκινήτων και στη χώρα μας και παρά τις μεγάλες αναμονές στις παραλαβές των παραγγελιών, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι των αντιπροσωπειών, οι πελάτες, έστω και σε ορισμένες κατηγορίες μοντέλων, μπορούν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες αγοράς, με αρκετά ετοιμοπαράδοτα μοντέλα (ή με μικρούς χρόνους αναμονής μερικών εβδομάδων) να δίνουν λύσεις ιδίως σε όσους δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι των αντιπροσωπειών, σε αρκετές φίρμες υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες με ετοιμοπαράδοτα ΙΧ ή και μοντέλα που έχουν μικρό χρόνο αναμονής (από έναν έως και δύο μήνες). Οπως τονίζουν, αφορούν παροδικές παραγγελίες (και για περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων), χάρη στην ευελιξία των εργοστασίων αλλά και την πίεση που δέχονται από τις ελληνικές αντιπροσωπείες για τη βελτιστοποίηση των χρόνων στις παραδόσεις μοντέλων.

Για παράδειγμα, στην αγορά των μικρομεσαίων ή και των SUV, σε αρκετές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων είναι πολύ πιθανόν οι πελάτες να βρουν ορισμένες εκδόσεις μοντέλων, αρκεί να συμβιβαστούν με τον τύπο του κινητήρα, το χρώμα και το εξοπλιστικό πακέτο. Σε κάθε περίπτωση οι πωλητές αυτοκινήτων ενημερώνουν τους υποψήφιους αγοραστές για τις ευκαιρίες στα ετοιμοπαράδοτα μοντέλα, που πιθανόν να συνδυάζονται και με εκπτωτική πολιτική από την αντιπροσωπεία (χαμηλότερη τιμή, έκπτωση στον έξτρα εξοπλισμό κ.ά.).

Συμβουλεύουν τους νέους αγοραστές καινούργιου αυτοκινήτου να προβαίνουν, πρωτίστως, σε μια έρευνα αγοράς μιας και είναι η καλύτερη μέθοδος για την απόκτηση ενός νέου ΙΧ, πολύ περισσότερο αυτήν την περίοδο που υφίστανται κάποιες καθυστερήσεις.