ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαφόν στο φυσικό αέριο, χειμώνας με δελτίο στο ρεύμα

Πλαφόν στο φυσικό αέριο, χειμώνας με δελτίο στο ρεύμα
pixabay.com

Στην έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας την επόμενη Παρασκευή είναι στραμμένα τα βλέμματα με τις προβλέψεις για την ενεργειακή κρίση να προκαλούν τρόμο.

Η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο εξαναγκάζοντας την Κομισιόν να κινητοποιηθεί έστω και καθυστερημένα ενώ και το Βερολίνο εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει την πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Αυτό σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica: η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. «Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Στο Βερολίνο κάτι κινείται και, σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, υπάρχει μια ουσιαστική, θετική διάθεση», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, στην διαδικτυακή της έκδοση.

Προσθέτει, δε, ότι «το μήνυμα έφτασε στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, το Παλάτσο Κίτζι, από την Καγκελαρία και θα πρέπει να βρει επιβεβαίωση, βέβαια, στην φάση λήψης συγκριμένων αποφάσεων».

Η La Repubblica υπογραμμίζει, ότι «όλα θα επαληθευθούν στις 9 Σεπτεμβρίου, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το πετρέλαιο κατέγραψε άλλο ένα ράλι στη συνεδρίαση της Δευτέρας με την τιμή στις ΗΠΑ να καταγράφει άλμα άνω του 4% κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο του μήνα.

Η τιμή πήρε ώθηση από το «αυξημένο ρίσκο ενός ενδεχόμενου εμφύλιου πολέμου που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή της Λιβύης και τις... αυξανόμενες προσδοκίες ότι ο OPEC+ προετοιμάζεται για μείωση της παραγωγής του» σύμφωνα με τον αναλυτή της OANDA, Edward Moya.

Σε αυτό το κλίμα, το WTI έκλεισε στα 97,01 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 4,2% ή 3,95 δολάρια, στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τις 29 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, το Brent είχε άνοδο 4,10 δολάρια ή 4,1% στα 105,09 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 3,92 δολάρια ή 4% στα 102,93 δολάρια/βαρέλι.

Εταιρείες κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας προειδοποιούν ότι έρχονται «αρκετοί δύσκολοι χειμώνες» και θέτουν εκ νέου στο τραπέζι την πρόταση για ρεύμα με το δελτίο. Το αφεντικό της Total λέει ότι η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάσει για το μέλλον χωρίς ρωσικές προμήθειες. Οι ελλείψεις φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη είναι πιθανό να διαρκέσουν αρκετούς χειμώνες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell.

Οι δηλώσεις αυξάνουν ακόμη περισσότερο την προοπτική περιορισμών στην ενέργεια, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία τη Δευτέρα, ο Ben van Beurden, διευθύνων σύμβουλος της Shell, δήλωσε ότι η κατάσταση κρίσης στην ενέργεια μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια. «Μπορεί κάλλιστα να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις», όπως είπε.

Ο Van Beurden δήλωσε ότι οι λύσεις για την ενεργειακή κρίση θα πρέπει να βρεθούν μέσω «εξοικονόμησης αποδοτικότητας, μέσω δελτίου και μιας πολύ γρήγορης δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων».

Μιλώντας τη Δευτέρα (29/8), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι ένα πακέτο έκτακτων μέτρων έρχεται σύντομα. Μιλώντας στη Σλοβενία ​​καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ επεξεργάζονται ένα σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να ανακοινωθεί ήδη αυτή την εβδομάδα, η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα εισαχθούν «επείγουσες παρεμβάσεις» εκτός από τις πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, προειδοποίησε τις εταιρείες ότι η ενέργεια θα μπορούσε να μειωθεί με δελτίο αυτό το χειμώνα, ενώ ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου είπε ότι τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια μπορεί να είναι δύσκολα.

Μιλώντας μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Shell στη Νορβηγία, ο επικεφαλής ενός άλλου ενεργειακού κολοσσού, ο Πάτρικ Πουγιανέ της Total Energies, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα μέλλον χωρίς ρωσικό αέριο.

Σχετικές ειδήσεις