ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά ενέργειας: Μαζική μετακίνηση πελατών προς εταιρείες με χαμηλές χρεώσεις

Αγορά ενέργειας: Μαζική μετακίνηση πελατών προς εταιρείες με χαμηλές χρεώσεις
Σαφείς είναι οι ενδείξεις της αυξημένης μετακίνησης πελατών προς όλες τις εταιρείες με χαμηλές χρεώσεις
INTIME

Οι καταναλωτές ρεύματος δείχνουν να εκπαιδεύονται γρήγορα στο μοντέλο εναλλαγής παρόχου που εισήγαγε η κυβέρνηση καταργώντας κάθε περιορισμό μετακίνησης. Είναι σαφής η τάση αυξημένης μετακίνησης των καταναλωτών κυρίως την εβδομάδα που μεσολάβησε από την κοινοποίηση των τιμολογίων του Σεπτεμβρίου, στις 20 του μηνός.

Οι κρατικές επιδοτήσεις των 63,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου έχουν δημιουργήσει ένα εύρος τιμών στην αγορά προμήθειας μεταξύ 2 και 16,1 λεπτών η κιλοβατώρα, το οποίο φαίνεται να αξιοποιούν οι καταναλωτές αφού με την αλλαγή παρόχου μπορεί να έχουν όφελος έως και πάνω από 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το διάστημα 21-29 Αυγούστου μικρή εταιρεία του κλάδου με χαμηλή χρέωση κιλοβατώρας για τον Σεπτέμβριο είδε το πελατολόγιό της να αυξάνεται κατά 35% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα πέρυσι, με τις αιτήσεις να ακολουθούν αυξανόμενο ρυθμό από ημέρα σε ημέρα.

Σαφείς είναι οι ενδείξεις της αυξημένης μετακίνησης πελατών προς όλες τις εταιρείες με χαμηλές χρεώσεις, με το ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς να αναμένει μέσα στον Σεπτέμβριο και μια αντιστροφή της τάσης φυγής πελατών προς τη ΔΕΗ που παρατηρήθηκε σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Οι προσδοκίες αυτές της αγοράς στηρίζονται στο γεγονός ότι η ΔΕΗ έδωσε για τον Σεπτέμβριο τις υψηλότερες χρεώσεις κιλοβατώρας (14,9 και 16,1 λεπτά/κιλοβατώρα) αν και υπάρχουν και οι μετριοπαθείς εκτιμήσεις που λένε ότι οι καταναλωτές δεν φεύγουν εύκολα από τον βασικό τους πάροχο.

Στο κατά πόσον η αυξημένη κινητικότητα που καταγράφεται αυτή τη στιγμή ως τάση θα παγιωθεί, η αγορά απαντάει μάλλον αρνητικά. Εκτιμά ότι δεν είναι εύκολο ο καταναλωτής να αλλάζει κάθε μήνα πάροχο, ακόμη κι αν το κάνει για ένα διάστημα και ότι στο τέλος αυτοί που θα συνεχίσουν να μετακινούνται θα είναι οι κακοπληρωτές.

Για πιο ασφαλή συμπεράσματα η αγορά αναμένει να κυλήσει και ο Σεπτέμβριος, μήνας που οι καταναλωτές επανέρχονται στην κανονικότητά τους μετά τις διακοπές του θέρους.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, πολλά θα κριθούν από την πορεία των τιμών οι οποίες εξακολουθούν να κινούνται σε αστρονομικά επίπεδα. Στην ελληνική αγορά η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος υποχώρησε σήμερα στα 671 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 697 ευρώ χθες, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει τα 936 ευρώ και την ελάχιστη τα 387.

Οι μεγάλες διαφορές τιμών που έδωσαν οι πάροχοι για τον Σεπτέμβριο ενισχύουν την κινητικότητα στην αγορά ρεύματος.