ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πολύ βαρύ κλίμα για την Ελλάδα η συνεδρίαση του Eurogroup

Σε πολύ βαρύ κλίμα για την Ελλάδα η συνεδρίαση του Eurogroup

Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για τη χώρα μας συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Το κλίμα δεν ήταν ποτέ τόσο βαρύ» δήλωσε μέλος της ελληνικής κυβέρνησης που μετέχει στο Eurogroup στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, ενώ ένας δεύτερος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι όχι μόνον «είναι έτοιμοι για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», αλλά ορισμένοι εξ αυτών δίνουν την αίσθηση ότι «θέλουν κάτι τέτοιο να συμβεί».

Άλλος αξιωματούχος της Ελληνικής πλευράς υποστήριξε ότι η πεποίθηση των κομμάτων ότι η ευρωζώνη είναι σε ετοιμότητα για τη χαλάρωση του σκληρού προγράμματος λιτότητας είναι παντελώς λανθασμένη, καθώς «μόνο ελάχιστες αλλαγές μπορούν να συζητηθούν» και τίποτα πέραν αυτού.

Σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο, ο κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας για την αποπληρωμή μισθών και συντάξεων μετά τον Ιούνιο είναι υπαρκτός. Αν στη συνέχεια η χρηματοδότηση κοπεί, τότε δεν υπάρχει εναλλακτική «εκτός από την έξοδο από την Ευρωζώνη για να τυπώσουμε τα δικά μας χρήματα ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με χρήση της υποτίμησης».

Από την πλευρά του, ο δεύτερος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η έξοδος από την ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη αν δεν συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση μετά τις επαναληπτικές εκλογές, τις οποίες οι πιστωτές «είναι πρόθυμοι να περιμένουν».

Την ίδια ώρα, κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε στο Dow Jones ότι υπάρχει κίνδυνος κρίσης ρευστότητας, ενώ έκρινε ως πιθανότερο σενάριο τις επαναληπτικές εκλογές. «Με δεδομένο ότι οι πιστωτές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Ελλάδα χρόνο ή περιθώρια χωρίς μια κυβέρνηση στην Αθήνα, η πιθανότητα για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι μεγαλύτερη από ποτέ», προειδοποίησε, εκτιμώντας ως πολύ πιθανή μια ανησυχητική εντατικοποίηση των αναλήψεων.