ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Έρχονται νέα lockdown – Ο μεγάλος κίνδυνος και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

Ενεργειακή κρίση: Έρχονται νέα lockdown – Ο μεγάλος κίνδυνος και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

Ενεργειακή κρίση: Ο Πούτιν προκαλεί νευρικό κλονισμό στην Γηραιά Ήπειρο, με τους ηγέτες να έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τις πολιτικές τους και τα αργά αντανακλαστικά που επέδειξαν το προηγούμενο διάστημα.

Με τα «μαχαίρια» να έχουν βγει από τα θηκάρια της ευρωπαϊκής ηγεσίας και να έχουν αρχίσει τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονται σε αγωνιώδη αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για να απεξαρτηθεί η Ε.Ε. από τα ρωσικά καύσιμα.

Παράλληλα, μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, η Ευρώπη βλέπει πλέον ως κεντρικό σενάριο για τον χειμώνα το ενδεχόμενο να μην υπάρχει τροφοδοσία αερίου. Η αναζήτηση μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας, με τους πολίτες ωστόσο να αντιδρούν και βλέπουν ακόμα και νέα lockdown.

Τι εννοούμε; Τα σχέδια που επεξεργάζεται, για παράδειγμα, η Βρετανία θυμίζουν εποχές καραντίνας, με τα σχολεία να λειτουργούν μόνο τρεις ημέρες, τις παμπ να κλείνουν στις 21:00 και το μαγείρεμα να απαγορεύεται αυστηρά μετά τις 20:00 το βράδυ. Αν δεν είναι αυτό λοιπόν lockdown, τότε τι είναι.

Μετά λοιπόν τα δύο χρόνια πανδημίας, οι πολίτες φοβούνται πως τα χειρότερα είναι μπροστά, με απόλυτη καταστρατήγηση ελευθεριών και περιορισμούς, υπό το φόβο ενεργειακής κατάρρευσης. Το γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα όλους αυτούς τους μήνες και γιατί δεν προσπάθησαν να βρουν μία λύση με τη Μόσχα, παρά κουνούσαν συνεχώς το δάχτυλο στον Πούτιν, προς το παρόν δεν το απαντάει κανείς και δυστυχώς η οργή μεγαλώνει.

Σε αναζήτηση ενεργειακής ανεξαρτησίας η Ευρώπη

«Η εργαλειοποίηση του αερίου δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητα της ΕΕ. Θα επιταχύνουμε την πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταλογίζοντας παράλληλα στην Κομισιόν καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι τα κράτη βρίσκονται σε διαδικασία φτωχοποίησης, καθώς ήδη έχουν διατεθεί 280 δισ. ευρώ από κρατικούς προϋπολογισμούς προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.

Στο θέμα αναφέρθηκε στο διάγγελμά του το βράδυ του Σαββάτου 3/9 και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, τονίζοντας πως αυτό τον χειμώνα η Ρωσία ετοιμάζεται να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στον ενεργειακό πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι μόνο με ενότητα θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Στην πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών. «Εάν συμβεί αυτό, θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και η κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει κι άλλες πρωτοβουλίες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση των δικαιούχων προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσω του Σκάι, ενώ επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις. Τα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια θα είναι συνεχή για όσο διαρκέσει η κρίση, διαβεβαίωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη συνέχιση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και στο φυσικό αέριο και τα καύσιμα.