ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου
AP

Το ευρώ ανταλλάσσεται σήμερα με 0,99 δολάριο, καθώς το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα μοιάζει να πλήττεται από τις ανησυχίες για την οικονομία της ΕΕ μετά την πλήρη διακοπή της προμήθειας αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ρωσική Gazprom.

Το ευρώ υποχώρησε 0,7%, σε ισοτιμία 0,9884:1 δολάριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002. Από την αρχή της χρονιάς, η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος δεν έχει πάψει να υποχωρεί έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, εκτιμάται πως θα αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Κύριοι παράγοντες που εξωθούν τη Fed σε νέα σκλήρυνση της νομισματικής της πολιτικής είναι οι εντεινόμενες προσδοκίες για περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού και προπαντός η κλιμακούμενη ανησυχία για το ενδεχόμενο να οδηγείται η αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Στη διαπίστωση αυτή κατατείνουν οι εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, η οποία διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 16 έως και τις 19 Αυγούστου. Στην πλειονότητά τους οι οικονομολόγοι υπογράμμισαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί αυτή τη στιγμή την αμερικανική οικονομία είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Κατά συνέπεια, θεωρούν πιθανότερη επιλογή της ομοσπονδιακής τράπεζας μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Οι προβλέψεις τους κατατείνουν, έτσι, στην ίδια εκτίμηση με αυτήν που είχε καταγραφεί και στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση, ότι το βασικό επιτόκιο της Fed θα διαμορφωθεί τώρα στο 2,75% με 3%.