ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Food pass: Τα έξοδα σούπερ μάρκετ ενός μήνα θα καλύψει η κυβέρνηση σε 1 εκατομμύριο καταναλωτές

Food pass: Τα έξοδα σούπερ μάρκετ ενός μήνα θα καλύψει η κυβέρνηση σε 1 εκατομμύριο καταναλωτές
Pixabay

Τα έξοδα σούπερ μάρκετ ενός ολόκληρου μήνα θα καλύψει η κυβέρνηση σε 1 εκατομμύριο καταναλωτές με το έκτακτο επίδομα των 300 ευρώ που θα χορηγήσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του πληθωρισμού και οι οποίοι κατά μέσο όρο πληρώνουν περίπου 300 ευρώ το μήνα για τη σίτισή τους θα λάβουν το επίδομα ανάσα , το οποίο θα καλύψει ουσιαστικά τις δαπάνες που κάνουν για σούπερ μάρκετ μέσα σε ένα διάστημα 4 εβδομάδων.

Αυτή η στήριξη έρχεται την στιγμή που τον Σεπτέμβριο αναμένονται ανατιμήσεις σε πάνω από 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Οι ανατιμήσεις αφορούν τουλάχιστον 40 κατηγορίες, με το ποσοστό αύξησης μεσοσταθμικά να ανέρχεται στο 10% με 15%.

Τα λειτουργικά κόστη σφίγγουν τον κλοιό στους παραγωγούς με τις υψηλές τιμές πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος, λιπάσματα και οι ζωοτροφές που καταγράφουν συνεχείς ανοδικές τιμές.

Σύμφωνα με τη βιομηχανία, τα ποσοστά με τις εκτιμώμενες αυξήσεις που θα έρθουν από Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ως εξής: κονσέρβες +15%, καλλυντικά +25%, γαλακτοκομικά +12%, μαργαρίνες +20%, αλλαντικά +10%, γλυκίσματα μπισκότα +20%, παγωτά +5%, απορρυπαντικά +15%, προϊόντα περιποίησης και φροντίδας +18%.

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο καθώς είναι δύσκολο να περιοριστούν οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά, επιλέχθηκε η επιδοματική πολιτική και όχι η μείωση φόρων.

Έτσι, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης των 300 ευρώ που θα αφορά στην κάλυψη των αναγκών για τρόφιμα (Food Pass).

Δεν απουσιάζει πάντως και η κριτική πως το συγκεκριμένο μέτρο θα τροφοδοτήσει πρόσθετα τον πληθωρισμό και δεν θα ανασχέσει την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.