ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρούγκμαν: Τέλος Ιουνίου η Ελλάδα θα είναι έξω από το ευρώ

Κρούγκμαν: Τέλος Ιουνίου η Ελλάδα θα είναι έξω από το ευρώ

Δραματικές είναι οι προβλέψεις του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Γκρούγκμαν, τόσο για το μέλλον της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου η Ελλάδα θα έχει αλλάξει νόμισμα, ενώ σε λίγους μήνες η Ευρωζώνη θα αναγκαστεί να ανακοινώσει το τέλος του ενιαίου νομίσματος.

«Μερικοί από εμάς το συζητάμε συνέχεια και ιδού ποιο νομίζουμε πως θα είναι το τέλους του παιχνιδιού», γράφει ο Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times και παραθέτει χρονικά το τέλος της Ευρωζώνης.

1. Η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ, πιθανότατα τον επόμενο μήνα.

2. Τεράστιες αναλήψεις από τις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες καθώς οι καταθέτες/αποταμιευτές προσπαθούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Γερμανία.

. Ίσως, ή μάλλον πολύ πιθανόν, να τεθούν σε εφαρμογή de facto περιορισμοί από τις τράπεζες στην ανάληψη μετρητών ή εξαγωγής χρημάτων από τη χώρα.

. Εναλλακτικά, ή ενδεχομένως συνδυαστικά, οι τράπεζες αντλούν τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μην καταρρεύσουν.

. Η Γερμανία έχει πλέον μια επιλογή: να δεχθεί τις δημόσιες απαιτήσεις επί της Ισπανίας και της Ιταλίας και να αλλάξει στρατηγική. Ουσιαστικά για να δώσει μια μικρή ελπίδα σωτηρίας στην Ισπανία πρέπει να υπάρξει εγγύηση στο χρέος της, ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος δανεισμού και να υπάρξει υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ώστε να γίνει πιο εφικτή η εξισορρόπηση των τιμών....
...διαφορετικά

. Έρχεται το τέλος του ευρώ.