ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοίκια: Ασήκωτο βάρος η στέγαση – Σε απόγνωση οι ενοικιαστές

Ενοίκια: Ασήκωτο βάρος η στέγαση – Σε απόγνωση οι ενοικιαστές

Ο μέσος ενοικιαστής θέλει πάνω από το 60% του μηνιαίου εισοδήματος για νοίκι!

Απόγνωση στα νοικοκυριά προκαλεί ο καλπασμός των ενοικίων ειδικά στις περιοχές που ανθεί το AIRBNB, με τις τιμές των ενοικίων να είναι στα... ύψη!

Οι τιμές σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς έχουν αυξηθεί ακόμα και 30% ενώ σε προνομιούχα ακίνητα κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους με θέα σε μνημεία και ανακαινισμένο εσωτερικό, οι αυξήσεις μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερες, ακόμα και πάνω από 50%.

Ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών από 300 ευρώ έφτασε τα 500 στο κέντρο της Αθήνας. Από τα 400 στα 550 στα βόρεια προάστεια, από 500 τα 700 στα νότια, από 280 στα 400 στα δυτικά, από 300 στα 460 στα ανατολικά.

Ενδεικτικά:

– Διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Ν. Ιωνία: 600€

– Αγ. Παρασκευή: 900€

– Κηφισιά – Γλυφάδα: 1.200€ – 1.300€

Γολγοθάς η ανεύρεση σπιτιού σε τιμή που να μην απορροφάει όλο το διαθέσιμο εισόδημα. Το ράλι των ενοικίων και στην Πάτρα είναι ξέφρενο και εναλλακτικές δεν υπάρχουν.

Πανελλαδικά, στα φοιτητικά ακίνητα οι αυξήσεις είναι στο 26% και το 90% των κατοικιών έχουν ενοίκιο πάνω από 300€.

Ο μέσος ενοικιαστής θέλει πάνω από το 60% του μηνιαίου εισοδήματος για νοίκι. Η κυβέρνηση λέει πως ετοιμάζει ένα πακέτο για φτηνή στέγη στους νέους και παρεμβάσεις στο AIRBNB.

Στο τραπέζι είναι να μπει πλαφόν στο πόσα ακίνητα μπορεί να νοικιάζει κάθε ιδιοκτήτης σε AIRBNB και πόσα ακίνητα σε κάθε περιοχή θα μπορούν να είναι σε AIRBNB.

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων λένε πως η κατάσταση θα δυσκολέψει γιατί μειώνονται τα διαθέσιμα ακίνητα επειδή όταν ένα παλιό ακίνητο ξενοικιάζεται, οι ιδιοκτήτες του αδυνατούν να το αναβαθμίσουν ενεργειακά για να ξαναενοικιαστεί.

Φθηνή στέγη: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανακούφιση χαμηλόμισθων, νέων ζευγαριών και φοιτητών

Με συντονισμένο σχέδιο για την παροχή φθηνής στέγης προχωρά η κυβέρνηση -εν μέσω της ενεργειακής κρίσης- καθώς βασικός στόχος είναι οι κρατικές ενισχύσεις να συνδράμουν το ταχύτερο τους δικαιούχους οι οποίοι χάνουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους στην στέγαση.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μείζον θέμα των πανάκριβων ενοικίων, που «γονατίζουν» νέα ζευγάρια και χαμηλόμισθους, αναμένεται να ξεδιπλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της ΔΕΘ. Συγκεκριμένα στόχος των επικείμενων εξαγγελιών θα είναι οι νέοι χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, οι άνεργοι, αλλά και οι φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται εκτός του τόπου κατοικίας και πληρώνουν ενοίκιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαιούχοι θα είναι νέοι έως 29 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Οι ίδιες πληροφορίες θέτουν ως χρονικό ορόσημο εφαρμογής το επόμενο έτος και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το αποθεματικό ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Η ειδική ομάδα η οποία έχει συσταθεί σε συνεργασία με στελέχη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο έχουν επεξεργαστεί διάφορες προτάσεις για την υλοποίηση πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε φθηνότερα ακίνητα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών με ΣΔΙΤ, την επιδότηση ενοικίου και την επιχορήγηση δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές θα λάβουν χρηματικά ποσά για ανακαινίσεις παλαιών ακινήτων, τα οποία δεν μπορούν να κατοικηθούν ή και θα λάβουν επιδότηση ενοικίου. Στις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί τα αρμόδια στελέχη είναι οι εν λόγω ενισχύσεις να έχουν διπλή μορφή. Δηλαδή, είτε θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση, είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000-30.000 ευρώ, με προσαύξηση περίπου 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να φτάσει τα 10-15 έτη. Πηγές αναφέρουν ότι οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι κάτω των 30 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ θα προβλέπονται και εισοδηματικά κριτήρια.

Σχετικές ειδήσεις