ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Στροφή στις ξυλόσομπες αλλά... απλησίαστες φέτος – Γιατί αυξήθηκε 50% η τιμή τους

Ενεργειακή κρίση: Στροφή στις ξυλόσομπες αλλά... απλησίαστες φέτος – Γιατί αυξήθηκε 50% η τιμή τους

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο Newsbomb.gr ότι πρώτη φορά εδώ και χρόνια καταγράφεται τόσο μεγάλη ζήτηση για ξύλα και ξυλόσομπες και μάλιστα τόσο νωρίς - Η ενεργειακή κρίση φέρνει τα νοικοκυριά σε αναζήτηση τρόπων για να περιορίσουν τα έξοδα για θέρμανση τον χειμώνα και τα ξύλα είναι μία από τις επιλογές - Τι γίνεται όμως με τις αυξήσεις και σε αυτά τα είδη;

Με ξυλόσομπα αντί για καλοριφέρ και κλιματιστικό, έχουν αποφασίσει να ζεσταθούν μια σειρά από νοικοκυριά λόγω της ενεργειακής κρίσης. Επιχειρηματίες βλέπουν τη ζήτηση να έχει εκτοξευτεί ωστόσο οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξηση των τιμών και στις ξυλόσομπες που τις έχει κάνει απλησίαστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μια απλή ξυλόσομπα 9 kW που πέρυσι τον Σεπτέμβριο κόστιζε 168 ευρώ, φέτος κοστίζει 235 ευρώ, έχει δηλαδή αύξηση 40%.

Πασταρματζής: Μεγάλη η αύξηση της ζήτησης

Για την φετινή κατάσταση στην αγορά μίλησε στο Newsbomb.gr ο κ. Φώτης Πασταρματζής, ιδιοκτήτης καταστήματος με συσκευές θέρμανσης στην περιοχή του Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «η αύξηση στη ζήτηση της ξυλόσομπας έχει φτάσει ξανά στα επίπεδα της περιόδου της οικονομικής κρίσης του 2011-2012 ενώ σε σχέση με πέρσι η ζήτηση παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 50%».

Και προσθέτει: «επιπλέον θα πρέπει να πούμε ότι οι τιμές στις ξυλόσομπες έχουν αυξηθεί φέτος από 35% – 60%. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγο της ζήτησης. Ο σημαντικότερος λόγος έχει να κάνει με την αύξηση της τιμής των μετάλλων που κατασκευάζονται οι σόμπες».

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσόξυλων. Ειδικότερα, οι τιμές τους έχουν αυξηθεί κατά 30%-40% σε σύγκριση με πέρυσι, με το κυβικό από τα 100 ευρώ πέρυσι να φθάνει φέτος στα 140 ευρώ.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσόξυλων και εν γένει των καύσιμων υλών απομακρύνεται. Αυτό που εξετάζεται είναι να εφαρμοστεί και στα προϊόντα αυτά συγκεκριμένο όριο στο περιθώριο κέρδους, καθώς και να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να δηλώνουν αποθέματα, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων στην αγορά.

Τι λέει για τις αυξήσεις στις τιμές στα καυσόξυλα ο Γιώργος Ασμάτογλου

Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr o αντιπρόεδρος Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «δεν είναι εφικτό να γίνει μια τέτοια περέμβαση και να έχει αποτέλεσμα. Τα περισσότερα καυσόξυλα έρχονται από τη Βουλγαρία και μάλιστα έρχονται χωρίς τιμολόγια».

Και πρόσθεσε: «Πως μπορεί να επέμβει το κράτος και να ελέγξει την αισχροκέρδεια αν δεν υπάρχουν παραστατικά και τιμολόγια;»