ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ - ΔΕΠΑ Εμπορίας: Συμμαχία για παραγωγή ρεύματος

ΔΕΗ - ΔΕΠΑ Εμπορίας: Συμμαχία για παραγωγή ρεύματος

Την κοινή μετοχική τους συμμετοχή σε νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου (CCGT) ιδιωτικού ενεργειακού ομίλου επιδιώκουν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Οι δύο δημόσιες εταιρείες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αντίστοιχα, εξετάζουν τη σύσταση κοινής εταιρείας με την οποία και θα επενδύσουν σε καινούργια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας, αναφέρουν πηγές των Νέων, βρίσκουν ευκαιρίες, με την περαιτέρω επέκτασή της η πρώτη και με την είσοδό της η δεύτερη εταιρεία, στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Οι προβλέψεις που κάνουν μεσοπρόθεσμα δείχνουν την αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου, ενώ το συγκεκριμένο καύσιμο θα αποτελέσει και το κυρίαρχο στην επόμενη 20ετή μεταβατική περίοδο προς την πράσινη ενέργεια.

Οι δύο δημόσιες εταιρείες κατόπιν των προαναφερόμενων εκτιμήσεων φέρονται να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να βρίσκονται σε συζητήσεις με ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Δεν αποσαφηνίζεται όμως από τις ίδιες πηγές αν το κοινό σχήμα των δημόσιων επιχειρήσεων συζητά με κάποιους από τους ιδιώτες επενδυτές που έχουν ήδη ανακοινώσει ή ξεκινήσει να κατασκευάζουν νέες μονάδες φυσικού αερίου.

Η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας διεκδικούν μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, η καθεμία για ξεχωριστούς λόγους. Η πρώτη εταιρεία βλέπει ευκαιρίες μελλοντικά με την περαιτέρω επέκτασή της στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η ανάπτυξη διεθνώς όλο και περισσότερων terminals LNG δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου. Επιπλέον, η ανάγκη των γειτονικών της Ελλάδας χωρών στα Βαλκάνια για υποκατάσταση του ρωσικού αερίου ανοίγει τον δρόμο των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται κυρίως από LNG, το οποίο θα φτάνει όλο και περισσότερο στην εγχώρια αγορά. Για τον σκοπό αυτόν άλλωστε ήδη δρομολογούνται σχέδια ανάπτυξης FSRU στη Θράκη, στη Θεσσαλονίκη και στη Νότια Ελλάδα.

Επιπλέον, οι μονάδες αερίου που διαθέτει σήμερα η ΔΕΗ κλείνουν μεγάλο χρόνο ζωής και η λειτουργία τους δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις για ευελιξία και υψηλή αποδοτικότητα. Η ΔΕΗ, ως γνωστόν, έχει συμπεριλάβει στα επενδυτικά της πλάνα τη διάθεση μέρους των εσόδων 1,350 δισ. ευρώ που άντλησε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη συμβατική παραγωγή.

Από τη μεριά της η ΔΕΠΑ Εμπορίας επιδιώκει την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φυσικού αερίου. Στοχεύει στην είσοδό της στην ηλεκτροπαραγωγή και μεγάλο ατού της είναι οι συμφωνίες που έχει με μεγάλους διεθνείς προμηθευτές αερίου.

Επιπλέον, στα ατού της είναι και η συμμετοχή της με 20% στο FSRU της Αλεξανδρούπολης. Αρα η εταιρεία διαθέτει στις όποιες συνεργασίες της και διευρυμένο χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου.