ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν 240.000 επιχειρήσεις δεν είχαν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων - εξόδων το 2021

Σχεδόν 240.000 επιχειρήσεις δεν είχαν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων - εξόδων το 2021
INTIME

Πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, σχεδόν το σύνολο δηλαδή, διαβιβάζουν στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδά τους στο MYDATA. Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση στην ΑΑΔΕ και διερευνά εάν υποκρύπτεται φοροδιαφυγή είναι πως πέρυσι είχαν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων εξόδων 240.000 λιγότεροι.

Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δίνει τη δυνατότητα άμεσων αποτελεσμάτων, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς οι έλεγχοι γίνονταν ετεροχρονισμένα.

Πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν μπει στη ζωή των επιχειρήσεων και των φορολογικών αρχών, ενώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη λιανική πώληση ήδη διαβιβάζουν τα δεδομένα των συναλλαγών μέσω των φορολογικών μηχανισμών. Το σημαντικό για τις φορολογικές αρχές είναι ότι υποχρέωση αποστολής των παραστατικών έχουν και τα επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, καθώς και τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.

Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων έχει εγγραφεί στα MYDATA και συγκεκριμένα 1.069.993, οι οποίες έχουν αποστείλει 1.225.053.084 παραστατικά αξίας 733,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πριν από τα ηλεκτρονικά βιβλία οι επιχειρήσεις ήταν υπόχρεες στη συμπλήρωση και αποστολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών.

Μάλιστα, προκειμένου να είναι συνεπείς οι επιχειρήσεις, στα τέλη του έτους αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν αναρτούν τα τιμολόγια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ διαβιβάζεται και καταχωρίζεται η σύνοψη των παραστατικών εσόδων - εξόδων των επιχειρήσεων, θα γίνεται χαρακτηρισμός των καταχωρισμένων συναλλαγών, ενώ θα καταχωρίζονται οι λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους.

Τα παραπάνω έχουν τυποποιηθεί (τυποποιήσεις δεδομένων παραστατικών), ώστε να μπορούν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις οντότητες και να καταχωρίζονται ομοιόμορφα στην ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες παρουσιάστηκε στον ΟΟΣΑ η ηλεκτρονική πλατφόρμα MYDATA, με τη Μεγάλη Βρετανία να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο αποστολής και λήψης των δεδομένων από τη φορολογική διοίκηση. Επίσης χθες παρουσιάστηκαν στις φορολογικές διοικήσεις των χωρών της Ε.Ε. τα οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων.