ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Power Pass: Εβδομάδα πληρωμών - Οι αλλαγές στην επιδότηση ρεύματος για τους δικαιούχους

Power Pass: Εβδομάδα πληρωμών - Οι αλλαγές στην επιδότηση ρεύματος για τους δικαιούχους
pixabay.com

Το Power Pass αναμένεται να λάβουν τις ερχόμενες ημέρες όσοι έλαβαν εκκαθαριστικό από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο

Για την καταβολή των χρημάτων δεν απαιτείται από τους δικαιούχους να υποβάλουν εκ νέου αίτηση καθώς τα στοιχεία τους είναι ήδη καταχωρημένα και η χρέωσή τους έχει αποσταλλεί από τους παρόχους.

Σε κάθε όμως περίπτωση οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μικρότερο ποσό από εκείνο που είχαν λάβει.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του Power Pass ήταν εφόσον:

  • ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος,
  • το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα μετά φόρων δεν ξεπερνούσε τις 45.000 ευρώ, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020, και
  • ο ΑΦΜ που καταχωρήθηκε στην πλατφόρμα δεν έχει δηλωθεί ήδη ως εξαρτώμενο μέλος σε αίτηση που έχει υποβληθεί από άλλο πρόσωπο.

Τα νομικά πρόσωπα ΔΕΝ ήταν δικαιούχοι του Power Pass.

Δεν θα πάρουν Power Pass αυτή τη φορά:

  • Όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση εντός της προθεσμίας
  • Όσοι δεν πληρώθηκαν ούτε την πρώτη φορά

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα επιδότησης αλλάζει και από τον Οκτώβριο θα υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε κλίμακες.

Όπως έχει πει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «όσο πιο χαμηλή κατανάλωση έχει κάποιος, θα έχει μεγαλύτερη επιδότηση. Ακόμα και αυτός που έχει υψηλή κατανάλωση, εάν καταφέρει να μειώσει κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, θα επιδοτηθεί επιπλέον. Αυτό είναι εφικτό γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ έχει συγκριτικά στοιχεία και έτσι θα μπορούμε να συγκρίνουμε την φετινή με την περσινή περίοδο».

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος είναι ο βασικός «βραχνάς» των οικογενειών και προσπαθεί να βρει τη λύση στη δύσκολη εξίσωση να πετύχει ταυτόχρονα: δίκαιη επιδότηση που θα ανακουφίζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ταυτόχρονα να μειώσει την κατανάλωση αλλά και να μην εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά.

Μητσοτάκης: Σε εφαρμογή σχέδιο στήριξης λογαριασμών

Στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως: «Σε εθνικό επίπεδο θέτουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εξουδετέρωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και της ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα υπάρξει παρέμβαση στη αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης».

Η δύσκολη εξίσωση της νέου Power Pass

Ο τρόπος της επιχορήγησης στο ηλεκτρικό ρεύμα φαίνεται πως δεν θα μοιάζει ιδιαίτερα με το μοντέλο του Power Pass. Κι αυτό καθώς η κυβέρνηση πρέπει να λύσει το γρίφο.

Τα βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να δώσει μια χαμηλότερη βασική επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία θα εξασφαλίζουν έξτρα ποσό ανάλογα με κάποιον στόχο μείωσης της κατανάλωσης. Αν αυτό όμως είναι πιο απλό για τα νοικοκυριά δεν συμβαίνει το ίδιο και για τις επιχειρήσεις που οι ανάγκες τους σε ρεύμα είναι κατά κύριο λόγο ανελαστικές. Ακόμα το συγκεκριμένο μέτρο θα χρειαστεί το ιστορικό κατανάλωσης ρεύματος της παροχής, γεγονός που βάζει έξτρα βαθμό δυσκολίας στο εγχείρημα.

Ένα ακόμα σενάριο είναι η κλιμακούμενη ενίσχυση στους λογαριασμούς αντιστρόφως ανάλογα με την κατανάλωση. Όσο πιο χαμηλή θα είναι η κατανάλωση, τόσο υψηλότερη η επιδότηση.