ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένο ενδιαφέρον ιδιωτών για την απόκτηση ακινήτων μέσω πλειστηριασμών

Αυξημένο ενδιαφέρον ιδιωτών για την απόκτηση ακινήτων μέσω πλειστηριασμών
Pixabay

Σημαντικά αυξηµένο είναι το ενδιαφέρον ιδιωτών για την απόκτηση ακινήτων µέσω πλειστηριασµών, σύμφωνα με την τάση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

Σύµφωνα µε στοιχεία από την πλατφόρµα e-auction, το α΄ εξάµηνο του 2022 πραγµατοποιήθηκαν 17.620 πλειστηριασµοί ακινήτων, από τους οποίους γόνιµοι ήταν 4.190, δηλαδή 1 στα 4 ακίνητα άλλαξε χέρια, ενώ άλλοι 13.430 υπήρξαν άγονοι.

Η διαφορά σε σχέση µε προηγούµενες χρονιές είναι ότι τα ακίνητα που µεταβιβάστηκαν ήταν κυρίως σε ιδιώτες και όχι στους ίδιους τους επισπεύδοντες, δηλαδή τις τράπεζες ή τις εταιρείες διαχείρισης, που έχουν πλέον τον κύριο λόγο στους πλειστηριασµούς ακινήτων.

Σύµφωνα µε στοιχεία της Intrum, ενώ το δεύτερο εξάµηνο του 2021 η συµµετοχή τρίτων επί των διενεργηθέντων πλειστηριασµών δεν ξεπερνούσε το 6%, το πρώτο τρίµηνο του 2022 προσέγγισε το 10% και το δεύτερο τρίµηνο το 13,5%, ενώ, σύµφωνα µε στοιχεία της doValue, από το 27% των πλειστηριασµών που πραγµατοποιήθηκαν µε επιτυχία, το µεγαλύτερο µέρος κατακυρώθηκε σε τρίτους.

Η αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες είναι αποτέλεσµα της εντατικοποίησης των προσπαθειών που κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης διευρύνοντας τις συνεργασίες τους µε µεσίτες σε όλη τη χώρα για την προώθηση ακινήτων, οι οποίοι, ελλείψει νεόδµητων ακινήτων, βλέπουν πλέον µε ενδιαφέρον την αγορά των πλειστηριασµών. Καθοριστικός παράγοντας είναι και η οικονοµική συγκυρία που ευνοεί τις τοποθετήσεις σε ακίνητα, σε αντίθεση µε άλλες µορφές τοποθετήσεων.

Η εκτίναξη του πληθωρισµού λειτουργεί υπέρ των επενδύσεων σε σταθερού εισοδήµατος αξίες και µε δεδοµένο ότι οι τιµές των ακινήτων παραµένουν σε ρεαλιστικά ακόµη επίπεδα στο µεγαλύτερο µέρος της χώρας, προσελκύουν το ενδιαφέρον ιδιωτών.