ΟΙ «ΑΡΚΟΥΔΕΣ» ΚΑΝΟΥΝ... ΠΑΡΤΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέει «αίμα» στη Wall Street – Tρομάζει ο στασιμοπληθωρισμός

Ρέει «αίμα» στη Wall Street – Tρομάζει ο στασιμοπληθωρισμός
Μεγάλος προβληματισμός στη Wall Street

Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού έχει επιστρέψει δριμύτερο και προκαλεί ξεπούλημα στα χρηματιστήρια.

Από τη μία πλευρά οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και από την άλλη η ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση δημιουργού ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που πλήττει τις μετοχές και το ομόλογα, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Μετά τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 και αμερικανικός βιομηχανικός δείκτης Dow Jones εισήλθε σε «bear market». Ισχυρές είναι οι πιέσεις και στον παγκόσμιο δείκτη βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος εάν χάσει και τις 3.666 μονάδες, θα ανοίξει ο δρόμος για πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Το αργό πετρέλαιο καταγράφει το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων απωλειών φέτος και υποχωρεί κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

Υπό αυτές τις συνθήκες κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν περαιτέρω πτώση στις αγορές και συστήνουν στους επενδυτές να παραμείνουν μακριά από τις μετοχές. H Goldman Sachs εκτιμά πως ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει σημαντικά και γι’ αυτό το λόγο προχωρά σε ισχυρή υποβάθμιση του στόχου κατά 700 μονάδες. Η νέα τιμή στόχος για το τρίμηνο και το εξάμηνο, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, τίθεται πλέον στις 3.600 μονάδες από 4.300 μονάδες προγενέστερα.

Nα αποφύγουν την έκθεση στις ευρωπαϊκές μετοχές συστήνει στους επενδυτές η HSBC, επισημαίνοντας πως λόγω της ενεργειακής κρίσης η ανταμοιβή του κινδύνου εξακολουθεί να μην υπάρχει.

Ο Willem Sels, παγκόσμιος CIO της HSBC Private Banking and Wealth Management σημειώνει: «πραγματικά δεν πιστεύω ότι οι πελάτες και οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάζουν να κάνουν γεωγραφική κατανομή — νομίζω ότι θα πρέπει να το κάνουν με βάση τις οικονομικές προοπτικές και τις προοπτικές κερδών, γι' αυτό προειδοποιώ να προσέξουν όταν αγοράζουν στην Ευρώπη λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεων και των μεταβολών των επιτοκίων».

Aλλά και η Citi υποστηρίζει πως οι μετοχές δεν θα πάρουν δώρα από τον Άγιο Βασίλη στο τέλος του έτους και συστήνει μείωση θέσεων στις αγορές.

Σχετικές ειδήσεις