ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Τι διεκδικούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο κα Πολωνία

Φυσικό αέριο: Τι διεκδικούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο κα Πολωνία
AP

Στήριξη αποκτά η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στις χονδρεμπορικές αγορές. 

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία ετοιμάζουν σχέδιο επιστολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον καθορισμό ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Στόχος των χωρών αυτών είναι η επιστολή με την πρόταση να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου, τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει τις προμήθειες και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 11 χώρες είναι θετικές. Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία (οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), ναι λένε Ρουμανία, Μάλτα κ.ά.

Αλλα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές. Την πρωτοβουλία αυτή επιβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο ταυτόχρονα φέρεται να ετοιμάζει και πρόταση προς τον αρμόδιο επίτροπο για την Κλιματική Αλλαγή Φρανς Τίμερμανς με την οποία εισηγείται τη δημιουργία ενιαίου ταμείου στην ΕΕ για την οικονομική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, ψαλίδι στην κατανάλωση ρεύματος για να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί βάζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Εχουν μπει στη διαδικασία της εξοικονόμησης ενέργειας κάνοντας πιο συνετή χρήση των ηλεκτρικών τους συσκευών. Προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας.

Αυτή την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς την καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τη μηνιαία ζήτηση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με αυτά, τον Αύγουστο η συνολική ζήτηση ρεύματος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα μειώθηκε κατά 13,10%. Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» καταγράφηκε στο δίκτυο διανομής. Δηλαδή νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση και χαμηλή τάση έκοψαν την κατανάλωση κατά 13,94%. Οι πελάτες της υψηλής τάσης έριξαν την κατανάλωση κατά 3,24% τον Αύγουστο έναντι του ίδιου περσινού μήνα.

Αρνητικό ήταν το πρόσημο της ζήτησης ρεύματος και τον Ιούλιο συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2021. Τότε μειώθηκε κατά 11,24% με το δίκτυο διανομής να ρίχνει κατά 11,78% την κατανάλωση. Στην υψηλή τάση καταγράφηκε υποχώρηση κατά 5,44%. Ο περιορισμός της κατανάλωσης ρεύματος ξεκίνησε από τον Ιούνιο. Ηταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο φρέναρε ο ρυθμός αύξησης.

Πιο συγκεκριμένα τον φετινό πρώτο μήνα του καλοκαιριού η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έκλεισε με μικρή αύξηση 1,28%, όταν τον Μάιο ήταν στο 3,37%. Χιλιάδες οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις λαμβάνοντας τότε τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της άνοιξης αντιμετώπισαν μεγάλες αυξήσεις με αποτέλεσμα να ψαλιδίζουν την κατανάλωση ρεύματος.