ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια 1 δισ. ευρώ το 2022 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Δάνεια 1 δισ. ευρώ το 2022 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Δάνεια ύψους 650 εκατ. ευρώ 20 επιχειρήσεων έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τις τράπεζες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα δάνεια αυτά αντιστοιχούν σε σύνολο επενδύσεων περίπου 1,4 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν την ερχόμενη τριετία, ενώ η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ και περίπου επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ θα συμβασιοποιηθούν εντός του 2023.

Τις επόμενες ημέρες, με στόχο έως την ερχόμενη Παρασκευή αν καταστεί δυνατό, η Αθήνα σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα στην Κομισιόν για την καταβολή της δεύτερης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, και αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων. Όπως τόνιζαν στην «Ναυτεμπορική» ευρωπαϊκές πηγές, αν και υπάρχουν κάποια ζητήματα προς διευθέτηση, ωστόσο δεν εκφράζεται ανησυχία καθώς εκτιμούν ότι δεν θα καθυστερήσει η υποβολή του αιτήματος από την ελληνική πλευρά. Στόχος είναι η δόση να εκταμιευθεί έως τα τέλη του έτους.

Το ελληνικό αίτημα δεν συνδέεται με τα ποσοστά απορρόφησης, αλλά με την πορεία υλοποίησης των οροσήμων και των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτά αφορούν μεταξύ άλλων μεγάλους οδικούς άξονες, επιδοτήσεις προς μικρομεσαίους, νομοθετικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, στις δημόσιες συμβάσεις στο φορολογικό σύστημα και δεκάδες κινήσεις στο πεδίο της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών.