ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Insignio, η Dimand και η PwC, το Project Terra και η παραλία της Gastrade

Η Insignio, η Dimand και η PwC, το Project Terra και η παραλία της Gastrade

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Project Terra και Bain

Με άλλα χαρακτηριστικά ξεκίνησε το Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς με άλλα γίνεται σήμερα η διαπραγμάτευσή του. Το Project Terra όταν ανακοινώθηκε αφορούσε στη μεγαλύτερη μεμονωμένη συναλλαγή πώλησης ακινήτων στην ελληνική αγορά, καθώς περιλάμβανε περίπου 2.500 ακίνητα του ομίλου Πειραιώς, εκτιμώμενης αξίας της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Σήμερα ωστόσο πληροφορούμαστε πως η περίμετρος του Project Terra έχει μειωθεί από τα 800 εκατ. ευρώ στα 450 εκατ. ευρώ, ήτοι έχει υποχωρήσει αισθητά. Η προσοχή των επενδυτών εστιάσθηκε κυρίως σε ακίνητα αξίας 300 εκατ. ευρώ που ιδιοχρησιμοποιούνται σήμερα από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, ήτοι έχουν εξασφαλισμένα έσοδα. Εκτός από την περίμετρο του Project Terra μειώθηκε και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σήμερα ο μοναδικός υποψήφιος που θεωρείται «ζεστός» για το Project Terra είναι η Bain.

Η Insignio, η Dimand και η PwC

Προ ημερών η Dimand συνομολόγησε με την Insignio Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ακινήτων σύμβασης παροχής υπηρεσιών διαχείρισης επένδυσης. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ενδοομιλική συναλλαγή, καθώς η Insignio, ανήκει στην κυπριακή εταιρεία Severdor LTD, θυγατρική της Dimand. Στις 19 Μαΐου 2022 η Insignio σύναψε συμβολαιογραφική πράξη αγοραπωλησίας με την οικογένεια Αντωνίου για την απόκτηση οικοπέδου 10.647 τ.μ. επί των οδών Διονύσου και Βλαχερνών και της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι έναντι τιμήματος 20 εκατ. ευρώ. Στο ακίνητο αυτό θα αναπτυχθούν τα νέα γραφεία της PwC Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός του έργου θα αγγίξει τα 62,5 εκατ. ευρώ και πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024. Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς η Insignio είναι το διαμάντι στο στέμμα της Dimand.

Η Gastrade προετοιμάζεται

Εντατικά εργάζεται η Διοίκηση της Gastrade για την κατασκευή και λειτουργία του χερσαίου αγωγού του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης. Ο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης στοχεύει στο να διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών, στην βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων αλλά και στην ενίσχυση των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας. Στη βάση αυτή, η Gastrade εξασφάλισε ήδη από το υπουργείο Οικονομικών και την Κτηματική Υπηρεσία Έβρου άδεια για τη χρήση παραλίας, στην οποία θα στηθεί το εργοτάξιο στο οποίο θα κατασκευασθεί ο χερσαίος αγωγός του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου. Ωστόσο, οι όροι της παραχώρησης είναι αυστηροί. Προβλέπουν πως σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης μη τήρησης των προϋποθέσεων, που έχουν τεθεί, θα ενημερώνεται η Κτηματική Υπηρεσία Έβρου, καθώς επίσης και την οικεία Λιμενική Αρχή για την επιβολή προστίμων και άλλων διοικητικών κυρώσεων. Παράλληλα, προβλέπουν πως η πράξη παραχώρησης δεν συνεπάγεται τη νομιμοποίηση τυχόν έργων, τα οποία έχουν εκτελεστεί χωρίς ή καθ’ υπέρβαση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η Κτηματική Υπηρεσία Έβρου και το λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να επιβάλλουν τις νόμιμες κυρώσεις κατά λόγο αρμοδιότητας.

Επίδειξη χαιρεκακίας

Επίσκεψη από τη φορολογική διοίκηση δέχθηκαν πρόσφατα γνωστές εταιρείες στο χώρο των ΑΕΔΑΚ και των ΑΕΕΑΠ. Κατά πληροφορίες έπεσαν «καμπάνες» που σε κάποιες περιπτώσεις είναι βαριές. Καθώς έχουν ήδη υποβληθεί ενδικοφανείς προσφυγές από τις εταιρείες θα αναμένουμε τη «διάγνωση» της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ για το εάν υποβλήθηκαν ορθά ή όχι τα πρόστιμα. Τα κουτσομπολιά ωστόσο που μεταφέρουν φαρμακόγλωσσοι ανταγωνιστές των εν λόγω ΑΕΔΑΚ και ΑΕΕΑΠ δείχνουν πως υπάρχει χαιρεκακία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.