ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin: Πτώση 7% - Υποχωρεί στην περιοχή των 18.000 δολαρίων

Το Bitcoin καταγράφει πτώση σχεδόν 59% από τις αρχές του 2022
Το Bitcoin καταγράφει πτώση σχεδόν 59% από τις αρχές του 2022
Pixabay

Πτώση σχεδόν 7% καταγράφει το Bitcoin, με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα να προσπαθεί να κρατήσει τα 18.000 δολάρια.

Το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 18.723 δολάρια με τη συνολική του κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 358 δισ. ευρώ.

Το Bitcoin καταγράφει πτώση σχεδόν 59,35% από τις αρχές του 2022, ενώ χάνει 75% από το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων που ήταν τον Νοέμβριο του 2021.

Οι αναλυτές διχάζονται για το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγάλης αύξησης επιτοκίων από τη Fed τον Νοέμβριο, αλλά και για το σενάριο επαρκούς αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Ετσι, αναμένουν πως το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο εύρος από 3,5% έως 4% μετά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Ακόμη πιο απρόβλεπτο είναι το τοπίο για το τι θα αποφασισθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα τον Δεκέμβριο.

Ακόμη και εάν η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αποφύγει μια μεγάλη ύφεση, είναι πιθανό πως τα χρηματιστήρια, τα οποία ήδη καταγράφουν σοβαρές απώλειες φέτος, θα επιβαρυνθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Οι επενδυτές αδυνατούν να προβλέψουν το επίπεδο των επιτοκίων στα μέσα του 2023, με τα στοιχήματα να ποντάρουν μεταξύ 3,25% έως και 5%.

Επιπλέον, μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, ιδίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναμένεται να αποδυθούν με ακόμη επιθετικότερες διαθέσεις στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού, εντείνοντας τις διακυμάνσεις στις αγορές.

Οι φόβοι περί ύφεσης δημιουργούν ένα πιο αδύναμο πλαίσιο για τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο, και οι παγκόσμιες προβλέψεις παραμένουν αφύσικα ασταθείς.