ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλακιωτάκης: Η παγκόσμια ανάπτυξη περνάει μέσα από τις θαλάσσιες μεταφορές

Πλακιωτάκης: Η παγκόσμια ανάπτυξη περνάει μέσα από τις θαλάσσιες μεταφορές
ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Ο δρόμος της παγκόσμιας βιωσιμότητας και ανάπτυξης περνάει μέσα από τις θαλάσσιες μεταφορές και τη ναυτιλία. Μία ναυτιλία ενεργειακά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον», τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε μήνυμά του με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας.

«Οι "Νέες τεχνολογίες για μία πιο πράσινη ναυτιλία" δεν αποτελούν απλώς μία θεματική ενότητα, αλλά υποστηρίζουν ενεργά την υλοποίηση της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, θέτουν τις βάσεις για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τη ναυτιλία και την πορεία της προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, ενώ αναδεικνύουν παράλληλα την ψηφιοποίηση και τον αυτοματισμό που κατατείνουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα πλοίων και λιμένων», αναφέρει ο υπουργός.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η χώρα μας διατηρεί ενεργή συμμετοχή στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για τα ζητήματα της πράσινης ναυτιλίας, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι αυτή είναι η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τόσο ο κλάδος όσο και ο πλανήτης.

Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, ο γγ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Kitack Lim, επισημαίνει ότι οι νέες τεχνολογίες ανοίγουν μία μεγαλύτερη συζήτηση για την κατεύθυνση της ναυτιλιακής βιομηχανίας και την αξιοποίηση των τεχνολογιών για ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον.

Όπως συμπληρώνει, η ημέρα προσφέρει κίνητρα για περαιτέρω εξέταση των τρόπων στήριξης της ναυτιλίας από την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση.

Κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας -για φέτος- είναι οι «Νέες τεχνολογίες για μία πιο πράσινη ναυτιλία».

Ο σημερινός εορτασμός καθιερώθηκε το 1978 από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό με στόχο την υπενθύμιση της σημασίας του έργου του Οργανισμού στην αναβάθμιση της ναυτιλίας, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (safety) και ασφάλειας στη θάλασσα (security), της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στα πλοία.