ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Αν βάζαμε τις αυξήσεις στο γάλα ο καταναλωτής δεν θα μπορούσε να αγοράσει»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Αν βάζαμε τις αυξήσεις στο γάλα ο καταναλωτής δεν θα μπορούσε να αγοράσει»
«Λευκός χρυσός» το γάλα
Pixabay

Η ζήτηση για γάλα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι ήδη υψηλές

H αγορά των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων βρίσκεται μπροστά σε νέο κύμα ανατιμήσεων. Ο λόγος που οι αυξήσεις πλέον στην τιμή πώλησης του παραγόμενου γάλακτος είναι αναπόφευκτες, οφείλεται στις ακριβές πλέον ζωοτροφές και στον τριπλασιασμό του κόστους ενέργειας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Xρήστος Αποστολόπουλος, μίλησε στο Newsbomb.gr τονίζοντας πως «οι αυξήσεις που ξεκίνησαν πέρυσι, της τάξεως 20% με 25%, στα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έχουν περάσει στην κατανάλωση. Αν βάζαμε τις αυξήσεις στο γάλα ο καταναλωτής δεν θα μπορούσε να αγοράσει. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα αυξηθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα το επόμενο διάστημα».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «η κατάσταση αυτή οφείλεται στην αύξηση της πρώτης ύλης, στις ζωοτροφές, η οποία αύξηση ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας». Μάλιστα, αναφέρθηκε πως το πρόβλημα άρχισε να υπάρχει από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, με τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και ειδικά με την ξηρασία που ήταν η αιτία να «καούν» τα σιτηρά και να καταστραφούν καλλιέργειες καλαμποκιού.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου διευκρίνισε ότι «τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα, από αγελαδινό γάλα, προέρχονται κατά 50% από το εξωτερικό, από Γερμανία και Ολλανδία. Σε κατσικίσιο και αιγοπρόβειο γάλα είμαστε αυτάρκεις».

Ο κ. Αποστολόπουλος υποστήριξε ότι οι κτηνοτρόφοι επειδή αδυνατούν να συνεχίσουν να παράγουν με τόσο ακριβό κόστος το γάλα καταλήγουν είτε να κλείνουν τις μονάδες τους είτε να υποσιτίζουν τα ζώα τους. Αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση της παραγωγής στο γάλα.

Ακρίβεια: Έρχονται αυξήσεις 10% σε πόλλα προϊόντα - Καταιγίδα ανατιμήσεων και επερχόμενη φτώχεια

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Real News με τίτλο «Νέες ανατιμήσεις σε 800 προϊόντα» αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στα εξής προϊόντα:

Αναψυκτικά και ροφήματα έως 35%

Τυροκομικά έως 30%

Κονσέρβες φρούτων έως 25%

Απορρυπαντικά ρούχων έως 21%

Βρεφικές πάνες έως 21%

Σάλτσες για ζυμαρικά έως 21%

Καθαριστικά έως 20%

Απορρυπαντικά πιάτων έως 20%

Αρτοσκευασμάτα έως 19%

Χαλβάς έως 14%

Σαμπουάν και αφρόλουτρα έως 13%

Αλκοολούχα ποτά έως 13%

Ελληνικός καφές έως 12%

Καφές έως 9%

Εσπρέσο έως 8%

Σοκολατοειδή έως 12%

Σνακ έως 12%

Τσίχλες - Καραμέλες έως 12%

Χαρτικά έως 11%

Κατεψυγμένα λαχανικά έως 10%

Κονσέρβες, ελαιόλαδο, κρασιά έως 10%

Αποσμητικά έως 10%

Ζαχαρούχο γάλα έως 9%

Μουστάρδες έως 9%

Αλλαντικά έως 8,5%

Φρέσκοι χυμοί έως 8%

Μέλι έως 8%

Σογιέλαιο έως 8%

Γαλακτοκομικά έως 7%

Κρέατα έως 7%

Κοτόπουλα έως 6,7%

Παιδικές τροφές έως 6,5%

Βρεφικό γάλα έως 6,5%

Φακές, φασόλια, ζάχαρη έως 6%

Ρύζι έως 5,5%

Αλάτι έως 5%

Ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, ψωμί του τοστ, μπισκότα και φρυγανιές έως 3%

Οι ανατιμήσεις αυτές, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real News, αναμένεται να έχουν περάσει στα ράφια των καταστημάτων πώλησης τροφίμων μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και ανάλογα με τα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), κος Γιώργος Λεχουρίτης, μίλησε στο Newsbomb.gr αναφέροντας πως «η αγορά λένε ότι αυτορυθμίζεται, αλλά αυτό ικανοποιεί τους εμπόρους και όχι τους καταναλωτές. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυξήσεις πάνω στα αυξημένα προϊόντα. Είναι εξωφρενικό και απαράδεκτο όταν λέμε ότι λόγω λειτουργικού κόστους κάνουμε αυξήσεις, χωρίς όμως να αυξάνονται μισθοί και συντάξεις. Αν συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό οι ανατιμήσεις μιλάμε για επερχόμενη φτώχεια».

Αυξήσεις που ζαλίζουν σε βασικά προϊόντα - Τα τρικ με την ποσότητα

Και ενώ οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση επιφέροντας ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι καταναλωτές καλούνται να βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς στα ράφια πωλούνται προϊόντα στην ίδια τιμή αλλά με μικρότερη συσκευασία.

Πολλές επιχειρήσεις για να αποφύγουν νέες ή μεγαλύτερες αναπροσαρμογές τιμών που θα έστρεφαν τους καταναλωτές σε ανταγωνιστές τους προχώρησαν σε κάποια τρικ, αφήνοντας την ίδια συσκευασία στο προϊόν αλλά μειώνοντας την ποσότητα.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης μίλησε στο Newsbomb.gr για «το νέο φαινόμενο εξαπάτησης του καταναλωτή με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτή». Και συνέχισε κάνοντας λόγο για «στημένο παιχνίδι» καθώς οι βιομηχανίες «ξεκίνησαν το καθεστώς της μείωσης της ποσότητας» ώστε να κρατιέται ίδια η τιμή των προϊόντων, αλλά σε μικρότερη ποσότητα και με την ίδια ακριβώς συσκευασία, για να μη φαίνεται η αύξηση της τιμής τους.

«Τερτίπια των εταιριών ώστε να εξαπατήσουν τους καταναλωτές», τονίζει φανερά εκνευρισμένος ο κ. Λεχουρίτης, δίνοντας παράλληλα παραδείγματα όπου συσκευασίες προϊόντων από 100ml έγιναν 80ml ή από 1 κιλό έγιναν 800 γραμμάρια.

  • Γιαούρτι από 250 γρ. σε 200 γρ. - 220 γρ.
  • Κρουασάν από 90 γρ. σε 70 γρ.
  • Πατατάκια από 120 γρ. σε 90 γρ.
  • Ψωμί από 1 κιλό σε 870 γρ.
  • Χαρτί υγείας από 1 κιλό σε 800 γρ.
  • Γατοτροφές / σκυλοτροφές από 2 κιλά σε 1.800 γρ.
  • Μακαρόνια από 500 γρ. σε 450 γρ.

«Έχουμε οριζόντια μείωση σε ποσότητες συσκευασμένων τροφίμων, αλλά και σε συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά».